«Περιμένουμε τις εντολές του Αλ Μπαγκντάντι»


Στα βουνά του Ιράκ και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Συρία οι τζιχαντιστές αναδιοργανώνονται και ονειρεύονται την αναβίωση του Χαλιφάτου


Μετά την πτώση της Ράκα υπολογίζεται ότι χιλιάδες μαχητές του ISIS διέφυγαν στις γύρω περιοχές. Σε μια ακατανόητη στρατηγική κίνηση οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τη Βρετανία και τις κουρδικές δυνάμεις διευκόλυναν με κάθε τρόπο τη διαφυγή των τζιχαντιστών από την πρωτεύουσα του χαλιφάτου. Οι Κούρδοι του SDF αφού απαγόρευσαν στους δημοσιογράφους να βρίσκονται στην περιοχή οργάνωσαν την έξοδο των τζιχαντιστών από την πόλη.

"Ήμασταν τρομαγμένοι όταν μπήκαμε στη Ράκα. Είδαμε τους μαχητές του ISIS να μας περιμένουν. Φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά και είχαν τα όπλα τους. Έβαλαν βόμβες στα φορτηγά μας για να αυτοκτονήσουν αν κάτι δεν πάει καλά και ξεκινήσαμε. Ακόμα και οι γυναίκες και τα παιδιά φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά" δηλώνει στο BBC ένας από τους οδηγούς των φορτηγών με τα οποία διέφυγαν οι τζιχαντιστές.

Επισήμως η ενημέρωση έλεγε ότι μερικές δεκάδες τζιχαντιστές κατάφεραν να ξεφύγουν. H αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική. Με την καθοδήγηση και την προστασία των αμερικάνικων δυνάμεων ένα κομβόι 6-7 χιλιομέτρων έβγαλε από την Ράκα πάνω από 4.000 άτομα. "Ήταν ένα τεράστιο κομβόι. Είχε περίπου 50 φορτηγά, 13 λεωφορεία και πάνω από 100 οχήματα του ISIS. Τζιχαντιστές με τα όπλα τους και τα πρόσωπα καλυμμένα κάθονταν πάνω στα αγροτικά τους αυτοκίνητα", δηλώνει άλλος οδηγός που συμμετείχε στην επιχείρηση διαφυγής.

Κορυφαία μέλη του ISIS, πάνοπλοι τζιχαντιστές και οι οικογένειες τους βγήκαν χωρίς πρόβλημα από την Ράκα όπως και εκατοντάδες μαχητές που είχαν ταξιδέψει στη Συρία από άλλες χώρες. "Υπήρχαν τζιχαντιστές από κάθε χώρα. Γάλλοι, Τούρκοι, Αζέροι, Πακιστανοί, Τυνήσιοι, Αιγύπτιοι, ακόμα και Κινέζοι. Ένας Τυνήσιος που είχε ένα μάτι μου είπε με ήρεμη φωνή ότι θα επιστρέψουν και θα επιβάλουν και πάλι τη Σαρία", τονίζει ένα από τους οδηγούς των λεωφορείων.

«Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη»

Όλος αυτός ο στρατός των τζιχαντιστών βρίσκεται πλέον σε φάση ανασυγκρότησης. Εκτελώντας πιθανότατα ένα προκαθορισμένο σχέδιο συγκεντρώνονται στο Ιράκ και ήδη έχουν προκαλέσει τρόμο στην περιοχή. "Τους τελευταίους οκτώ μήνες πάνω από χίλιοι τζιχαντιστές έχουν περάσει τα σύνορα και έχουν εγκατασταθεί στα βόρεια και τα κεντρικά του Ιράκ" δηλώνει υπεύθυνος ασφαλείας που συνεργάζεται με την ιρακινή κυβέρνηση.

Οι μαχητές έχουν σχηματίσει θύλακες και δρουν τις βραδινές ώρες πραγματοποιώντας επιθέσεις είτε με ελεύθερους σκοπευτές είτε εξαπολύοντας βομβιστικά χτυπήματα σε δρόμους. Βασικοί τους στόχοι οι τοπικοί αξιωματούχοι και οι δυνάμεις ασφαλείας. Στις αρχές του μήνα δύο μοτοσικλετιστές σκοτώθηκαν σε μια έκρηξη στη βόρεια πόλη του Κιρκούκ. Σε ξεχωριστή επίθεση στην Ντιγιάλα στα ανατολικά, οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν σε στρατιωτικούς οι οποίοι μάχονται για να τους εξοντώσουν. Πολύ συχνές είναι και οι απαγωγές μέσω των οποίων οι τζιχαντιστές βρίσκουν τους πόρους που έχουν ανάγκη.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας με συνεχείς επιχειρήσεις προσπαθούν να εντοπίσουν τους μαχητές του ISIS αλλά η μορφολογία της περιοχής δεν βοηθά. «Κοιτάξτε πού κρύβονται. Στην έρημο, σε σπηλιές. Σε μέρη όπου κανείς δεν μπορεί ποτέ να ελέγξει πλήρως. Πόσους στρατιώτες χρειαζόμαστε να διασφαλίσουμε κάθε εκατοστό γης; Πάρα πολλούς. Κανείς δεν έχει αυτή την ικανότητα» δηλώνει αξιωματούχος.

Τρομοκρατώντας του πολίτες τούς αναγκάζουν να συνεργαστούν, ενώ στο διαδίκτυο ανεβάζουν βίντεο φρίκης. Σε ένα από αυτά στο οποίο παρουσιάζονται εκτελέσεις μια επιβλητική φωνή απειλεί: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη. Υπάρχουν πολλά κεφάλαια ανάμεσα σε εμάς και σε εσάς και θα γράφονται με αίμα».

«Ονειρευόμαστε να ζήσουμε πάλι στο Χαλιφάτο»

Την ίδια ώρα σε στρατόπεδα συγκεντρώσεις κρατούνται δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, οικογένειες και συγγενείς των τζιχαντιστών που δεν κατάφεραν να διαφύγουν. Στο στρατόπεδο Αλ Χολ στη βορειοανατολική Συριά οι κουρδικές δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει 70.000 άτομα (εκ των οποίων 30.000 παιδιά) τα οποία ζουν υπό άθλιες συνθήκες.

"Οι Μουχατζιράτ (χήρες των τζιχαντιστών) μαχαιρώνουν φρουρούς και λένε στα παιδιά τους να τους λιθοβολούν. Σηκώνουν τη σημαία του ISIS και φωνάζουν πως το χαλιφάτο θα επιστρέψει" δηλώνει δημοσιογράφος που επισκέφθηκε το στρατόπεδο.

Τα παιδιά έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου και αδυνατούν να προσαρμοστούν. "Πολλά από αυτά επιχειρούν να φύγουν τα βράδια γιατί θέλουν να επιστρέψουν στην Ράκα και τις περιοχές που ήλεγχε το ISIS. Οι γυναίκες ονειρεύονται ότι το χαλιφάτο θα επιστρέψει και θα μπορέσουν να γυρίσουν. Παραμένουν προσκολλημένες στην ιδεολογία τους" τονίζει Κούρδος στρατιωτικός.

Η 23χρονη Ουμ Σουχαΐμπ, χήρα μαχητή του ISIS μιλώντας σε δημοσιογράφο ήταν ξεκάθαρη: "Είμαστε εδώ γιατί το ζήτησε ο Αλ Μπαγκντάντι και πλέον περιμένουμε τις διαταγές του. Το μόνο που ονειρευόμαστε είναι να ζήσουμε και πάλι στο Χαλιφάτο. Αλλιώς ας πεθάνουμε. Ο θάνατος είναι καλύτερος από αυτή την εξευτελιστική ζωή" δηλώνει.

Πριν από λίγες μέρες ένα βίντεο έδειχνε μια Μουχατζιράτ να κρατά μια σημαία του ISIS μέσα στο στρατόπεδο του Αλ Χολ. Μια φωνή καλούσε τον κόσμο να παραμείνει και να ισχυροποιηθεί, το γνωστό  μότο των τζιχαντιστών “Baqiya wa Tatamaddad”. Μια άλλη γυναίκα πάλι μέσα από το Αλ Χολ καλούσε τον Αλ Μπαγκντάντι να ελευθερώσει το στρατόπεδο.

Η επόμενη γενιά του ISIS

Είτε στα βουνά του Ιράκ, είτε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης η φλόγα του ISIS σιγοκαίει και απειλεί να γιγαντωθεί και πάλι. To γεγονός ότι ο Αλ Μπαγκντάντι παραμένει ζωντανός δίνει ελπίδα στους χιλιάδες τζιχαντιστές που ονειρεύονται ότι θα τους οδηγήσει και πάλι στο χαλιφάτο. "Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η επόμενη γενιά του ISIS που αυτή τη στιγμή προγραμματίζεται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης" δηλώνει Αμερικάνος στρατηγός και τονίζει πως αν δεν βρεθεί λύση μακροπρόθεσμα το χαλιφάτο θα αποτελέσει και πάλι παγκόσμια απειλή.