Οι ανήλικοι, αόρατοι, σκλάβοι



Στο Μπανγκλαντές οι εύπορες οικογένειες έχουν παιδιά-υπηρέτες. Εργάζονται καθημερινά, χωρίς ρεπό, με μοναδικό αντάλλαγμα τη στέγη και την τροφή


Για τις πάμφτωχες οικογένειες του Μπανγκλαντές η πιθανότητα κάποιο από τα παιδιά τους να εργαστεί ως οικιακός βοηθός μοιάζει σαν ευκαιρία. Σε μια τακτική που πριν δεκαετίες παρατηρούσαμε και στην χώρα μας, οι οικογένειες αναγκάζουν τα παιδιά να μετακομίσουν σε σπίτια πλουσίων και να δουλέψουν ως υπηρέτες. Κερδίζουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους και το καθημερινό τους φαγητό με αντάλλαγμα την ελευθερία τους.

Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν ούτε μισθό, ούτε έναν ιδιωτικό χώρο, ούτε καν συγκεκριμένες ώρες εργασίας. Τα στοιχεία έρευνας που έκανε το πανεπιστήμιο της Ντάκα για το θέμα των ανήλικων οικιακών βοηθών είναι αποκαλυπτικά. Περίπου το 75% των παιδιών δουλεύει καθημερινά και πρέπει να είναι πάντα στη διάθεση της οικογένειας. Μόλις το 25% έχει το δικό του δωμάτιο. Tα περισσότερα παιδιά κοιμούνται στο σαλόνι, στην κουζίνα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στο μπαλκόνι.



Καμία προοπτική

Το χειρότερο όλων όμως είναι πως σπαταλώντας την παιδική τους ηλικία ως υπηρετικό προσωπικό δεν έχουν καμία προοπτική για το μέλλον τους. Το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν είναι δουλειές του σπιτιού, δεν έχουν μόρφωση και καμία τεχνική κατάρτιση. Οι πλούσιες οικογένειες δεν θέλουν εφήβους και ενήλικες ως υπηρετικό προσωπικό και έτσι μεγαλώνοντας τα παιδιά επιστρέφουν στην κοινωνία με ελάχιστα έως καθόλου εφόδια.

Η συντριπτική πλειονότητα των ανήλικων οικιακών βοηθών είναι κορίτσια. Θεωρούνται ιδανικές για τις δουλειές του σπιτιού και κατάλληλες να παραμένουν εσώκλειστες χωρίς ελεύθερο χρόνο. Οι πλούσιες οικογένειες τις αντιμετωπίζουν σαν αντικείμενα. Ξυπνούν πρώτες και κοιμούνται τελευταίες ενώ πρέπει να είναι πάντα έτοιμες να λάβουν και να εκτελέσουν διαταγές. Η συμπεριφορά των αφεντικών είναι συνήθως όπως αυτή των ιδιοκτητών σκλάβων. Τους μιλούν άσχημα και τις τιμωρούν για το παραμικρό. Θεωρούν ότι κάνουν χάρη στα παιδιά προσφέροντας τους στέγη και τροφή.



Αόρατοι σκλάβοι...

Τα περιθώρια για βελτίωση της ζωής των ανήλικων σκλάβων του Μπανγκλαντές φαίνεται να είναι ελάχιστα καθώς η κοινωνία έχει αποδεχθεί πλήρως αυτή την τακτική. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συμμορίες απαγάγουν παιδιά. Στη συνέχεια εμφανίζονται ως μακρινοί συγγενείς τους και τα δίνουν, με το αζημίωτο, σε εύπορες οικογένειες. Ακόμα και για αυτές τις περιπτώσεις κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται.

Ο φωτογράφος Μάρκο Τζιανάτασιο παρουσίασε ένα εκπληκτικό φωτορεπορτάζ των ανήλικων υπηρετών του Μπανγκλαντές. Το ονόμασε "Αόρατοι Σκλάβοι" γιατί όπως τονίζει τα παιδιά ζουν υπό τραγικές συνθήκες και λίγοι ενδιαφέρονται. "Φέρονται σε αυτά τα κορίτσια σαν να είναι μέρος της επίπλωσης του σπιτιού" αναφέρει.

Να θυμηθούν ότι είναι παιδιά

Μια αχτίδα ελπίδας για το μέλλον των παιδιών έρχεται από κάποιες ΜΚΟ. Οργανώνουν τάξεις ώστε οι "αόρατοι ανήλικοι σκλάβοι" να λάβουν μια βασική μόρφωση, να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν. Παράλληλα κάνουν ομαδικές δραστηριότητες με παιχνίδια, χορό και τραγούδι, ώστε να τα παιδιά να θυμηθούν ότι δεν είναι μόνο υπηρέτες κάποιων πλούσιων κυριών που όλη μέρα ασχολούνται με το κινητό τους και δίνουν εντολές.