O Ζορζ Γουεά χρειάζεται ένα γκολ στο 90'



Ο πρώην σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου έκλεισε δύο χρόνια στον προεδρικό θώκο της Λιβερίας και η αλλαγή που υποσχέθηκε δεν έχει έρθει. Οι υποσχέσεις και τα αισιόδοξα σχέδια έχουν συγκρουστεί με τον τοίχο της σκληρής πραγματικότητας



Από τη στιγμή που έβαλε τέλος στην τεράστια ποδοσφαιρική καριέρα του, ο Ζορζ Γουεά είχε ένα όνειρο. Ήθελε να ηγηθεί της πατρίδας του, της Λιβερίας και ήταν σίγουρος ότι μπορεί να φέρει καλύτερες μέρες στην πολύπαθη αφρικανική χώρα. ins class="adsbygoogle" data-ad-client="ca-pub-5494926700820969" data-ad-format="fluid" data-ad-layout="in-article" data-ad-slot="4222296401" style="display: block; text-align: center;">
To 2005 διεκδίκησε για πρώτη φορά την προεδρία αλλά ηττήθηκε από την Έλεν Σίρλιφ Τζόνσον. Έξι χρόνια μετά κατέβηκε ως υποψήφιος αντιπρόεδρος αλλά και πάλι το κόμμα του έχασε από τη σιδηρά κυρία της Λιβερίας. Δεν το έβαλε όμως κάτω και το 2017, με την Τζόνσον να έχει πλέον αποσυρθεί, επικράτησε του Τζόζεφ Μποακάι.

Στις 22 Ιανουαρίου 2018 ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα του και υποσχέθηκε ότι η μοναδική του αποστολή θα ήταν να μεταμορφώσει προς το καλύτερο τις ζωές των πολιτών της Λιβερίας. Δύο χρόνια μετά ο Γουεά έχει καταφέρει πολύ λίγα και έχει διαπιστώσει ότι το να κερδίσεις μια Χρυσή Μπάλα στο ποδόσφαιρο είναι τελικά πιο εύκολο από το να αλλάξεις μια χώρα.
Ο 53χρονος σήμερα Γουεά βλέπει να χάνει το έρεισμα που είχε στο τεράστιο κομμάτι του λαού που ζει στα όρια της φτώχιας.
Ο κόσμος ένιωθε ότι ο γεννημένος στις φαβέλες της Μονρόβια, Γουέα, μπορούσε να τον καταλάβει αλλά πλέον τον καλεί να ακούσει και πάλι τη φωνή του.

"Ο πρόεδρος πρέπει να ακούσει τον φτωχό λαό που τον έφερε σε αυτή τη θέση. Οι άνθρωποι πίστεψαν ότι αν αυτός ο άντρας γίνει πρόεδρος θα προσέξει τους φτωχούς, Ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει να δίνεις αγώνα και να υποφέρεις στη ζωή. Ξέρουμε ότι παρέλαβε μια διαλυμένη οικονομία αλλά πλέον πρέπει να αναλάβει και τις δικές του ευθύνες" λέει ο 23χρονος Μαρκ Γουίλιαμς.

"Υποτίμησε την κατάσταση"

Όταν ο Γουεά ανέλαβε τη χώρα η οικονομία ήταν σε πολύ κακή κατάσταση από την πτώση στις τιμές του καουτσούκ και του σιδήρου, βασικών προϊόντων εξαγωγής της Λιβερίας. Η κρίση του Έμπολά τη διετία 2014-16 είχε κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Το 80% του πληθυσμού ζούσε με περίπου ένα ευρώ την ημέρα. 

Ο Γουεά υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει την κατάσταση και κυρίως ότι θα πολεμήσει τη διαφθορά που μαστίζει τη χώρα. Δύο χρόνια μετά όμως έχει λίγα να επιδείξει.

Η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κρίση με τον πληθωρισμό κοντά στο 30%  και καθυστερήσεις στους μισθούς του Δημοσίου. Οι τιμές ανεβαίνουν και πολλές φορές οι τράπεζες ξεμένουν από χρήματα. Αυτό όμως που χρεώνουν περισσότερο στον 53χρονο είναι ότι δεν πήρε σημαντικά μέτρα εναντίον της διαφθοράς και δεν έκανε πιο αυστηρούς τους νόμους.

"Ο Γουεά υποτίμησε την κατάσταση. Τώρα βλέπει ότι το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι διαφορετικό από το να διοικείς μια χώρα. Του έλειπαν οι πολιτικές ικανότητες όμως είχε την επιλογή να συγκροτήσει μια καλή ομάδα. Αντί να το κάνει επέλεξε λάθος συμβούλους. Ο κόσμος πλέον νιώθει την ανάγκη να βγει στο δρόμο και να διαμαρτυρηθεί, να απαιτήσει αλλαγές καθώς όλη αυτή η κατάσταση τον χτυπάει εκεί που πονάει περισσότερο, στην τσέπη του" αναφέρει η πολιτική αναλύτρια Ρομπτέλ Νεατζάι Πέιλι.

Ο ίδιος ο Γουεά σε ομιλία του πριν από λίγες μέρες παραδέχθηκε ότι οι αλλαγές δεν έρχονται τόσο γρήγορα. "Το ταξίδι δεν είναι πάντα εύκολο και χρειάζεται χρόνος" τόνισε και ζήτησε την ανοχή και τη στήριξη του κόσμου. Υποσχέθηκε ότι θα εντατικοποιήσει τη μάχη με τη διαφθορά και ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την αρμόδια επιτροπή.
"Νιώθω την ανυπομονησία σας. Γι' αυτό σας ζητώ να σταθείτε δίπλα μου και όπως λέμε στη Λιβερια: Δώστε μια μικρή ευκαιρία ώστε να το φτιάξω" τόνισε.

Μόνο υποσχέσεις...

Ο κόσμος πάντως αρχίσει και απελπίζεται. Ο 45χρονος Ντομινίκ Κπαντέ εργάζεται σε ορυχείο και στήριξε τον Γουεά στις εκλογές του 2017. "Τον είδαμε ως έναν από εμάς γιατί προερχόταν από φτωχή οικογένεια. Όμως σε αυτά τα δύο χρόνια είδαμε μόνο υποσχέσεις" τονίζει. Παρόμοια άποψη έχει και η 46χρονη πωλήτρια Έβελιν Ρος: "Ψήφισα τον Ζορζ Γουεά γιατί ήθελα αλλαγή. Ήθελα μια καλύτερη ζωή αλλά δυστυχώς τα πράγματα πήγαν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Νομίζω ότι ο πρόεδρος τα πάει σχετικά καλά αλλά πρέπει να δημιουργήσει δουλειές για να βελτιωθεί η κατάσταση".

Απογοητευμένα δηλώνουν τα θύματα του εμφυλίου καθώς βλέπουν ότι γίνεται μια προσπάθεια συγκάλυψης των εγκλημάτων. "Βίασαν τη μητέρα μου μπροστά μου. Ο βιαστής κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος. Θέλω δικαιοσύνη" δηλώνει η 40χρονη Μάρθα Σελεβόν.

"Να του δώσουμε μια ευκαιρία"

Ο Γουεά πάντως δεν έχει χάσει ακόμα το παιχνίδι. Ο κόσμος ελπίζει πως έστω και τώρα μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, να πετύχει ένα γκολ στο 90'.

"Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε στο πρόεδρο μια ευκαιρία. Όπως σκόραρε στο τελευταίο λεπτό με τις ομάδες του και τους έδινε τις προκρίσεις έτσι μπορεί να το κάνει και για εμάς" δηλώνει ο 35χρονο Μάγκμπε Κανέ που παραδέχεται ότι η ζωή του είναι χειρότερη τα τελευταία χρόνια.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Ζορζ Γουέα είναι ένα ακόμα παράδειγμα ανθρώπου που είδε τα αισιόδοξα πλάνα του να συγκρούονται με τον σκληρό τοίχο της πραγματικότητας. Έχει ακόμα μπροστά του πάνω από τρία χρόνια να αποδείξει ότι εκτός από το ποδόσφαιρο μια εντυπωσιακή ανατροπή μπορεί να γίνει και στην πολιτική, ακόμα και αν οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ του.