Το «ημερολόγιο» ενός ανθρώπου που νίκησε τον κοροναϊό


Ένας άνθρωπος που έζησε με τον κοροναϊό, κατέληξε στην εντατική και κατάφερε να τον νικήσει μας περιγράφει την συγκλονιστική του εμπειρία.



Ο Covid-19 ξέσπασε ως μια τοπική επιδημία στην Ουχάν της Κίνας στις αρχές Ιανουαρίου. Σύντομα, όλοι κατάλαβαν ότι αυτή δεν θα ήταν μια ακόμα επιδημία που θα μπορούσε να περιοριστεί εύκολα.

Σήμερα, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να έχει κηρύξει τον Covid-19 επίσημα ως πανδημία, έχουν νοσήσει σχεδόν 207.000 άνθρωποι και οι θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν σχεδόν αγγίξει τους 8.300. Ωστόσο, ανάμεσα σε όλα αυτά τα δυσοίωνα νούμερα, υπάρχει και ένα ακόμα που μας γεμίζει ελπίδα:

82.889

Τόσοι είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι μέχρι αυτήν την ώρα (Τετάρτη 18 Μαρτίου, 16.00) έχουν και επίσημα αναρρώσει και βρίσκονται υγιείς στα σπίτια τους. Κάποιοι από αυτούς δεν έφυγαν ποτέ από αυτά για τουλάχιστον 14 ημέρες καθώς είχαν ελαφρά συμπτώματα και έμειναν στο σπίτι τους για να μην μεταδώσουν στον ιό. Κάποιοι άλλοι βρέθηκαν στο νοσοκομείο όλο αυτό το διάστημα και ίσως λίγο περισσότερο, όσο χρειάστηκαν για να «καθαρίσουν» από τον κοροναϊό.

Ένας από αυτούς είναι και ο 48χρονος Χουγιούν Παρκ από την Νότια Κορέα, ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό στα τέλη Φεβρουαρίου παρά – όπως λέει- την πολύ καλή φυσική του κατάσταση και τα αντισηπτικά που χρησιμοποιούσε.

Ο Παρκ (ΦΩΤΟ) με μια ανάρτησή του στο Facebook περιέγραψε όλη την εμπειρία του δίνοντάς μας να καταλάβουμε ότι όλοι μας μπορεί να νοσήσουμε ανά πάσα στιγμή ειδικά αν δεν ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και δεν αυτοπεριοριζόμαστε στα σπίτια μας.


«Αυτή είναι ίσως η τελευταία μου ανάρτηση για αρκετό καιρό καθώς πρέπει να εστιάσω στο πώς θα βοηθήσω το σώμα μου να επανέλθει από όσα πέρασε εξαιτίας του κοροναϊού και των παρενεργειών από τα φάρμακα», αναφέρει στην ανάρτησή του λίγο μετά την ανάρρωσή του.

Όπως τονίζει, ο ίδιος μολύνθηκε με τον ιό παρόλο που ακολουθούσε ένα πολύ υγιεινό τρόπο ζωής: γυμναζόταν πέντε φορές την εβδομάδα, έπλενε τα χέρια του συχνά και το «παράκανε» με το αντισηπτικό χεριών. Επίσης ζούσε σε μια περιοχή της Νότιας Κορέας χωρίς κανένα κρούσμα κοροναϊού ως τότε. Γι’ αυτό ήταν αρκετά χαλαρός και δεν ακολουθούσε όλα τα μέτρα των ειδικών αποκαλώντας τώρα τον εαυτό του «ηλιθιωδώς με υπερβολική αυτοπεποίθηση».

«Ήμουν αφελής και χαζός πιστεύοντας ότι αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα», τονίζει.

Όπως αναφέρει το πιο δύσκολο με αυτήν την ασθένεια είναι να καταλάβεις ότι νοσείς καθώς δεν υπάρχουν σταθερά συμπτώματα για όλους στην αρχή. Κάποιοι έχουν έναν ήπιο πονόλαιμο, κάποιοι άλλοι ξηρό βήχα, άλλοι μυϊκούς πόνους ή δέκατα και κάποιοι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Το 80% μάλιστα των ανθρώπων επηρεάζονται πολύ λίγο από την ασθένεια  και παρουσιάζουν μόνο ήπια συμπτώματα. Ωστόσο το 20% μπορεί να οδηγηθούν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση με μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή και πολύ συχνά ο ιός μπορεί να προκαλέσει πνευμονία μέχρι και θάνατο.

Ο ίδιος αναφέρει την ιστορία ενός 40χρονου Κορεάτη, ο οποίος πέθανε το επόμενο πρωί από την στιγμή που παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα. Οι συνάδερφοί του ανέφεραν ότι το απόγευμα της προηγούμενης μέρας είχε μόνο έναν ελαφρύ βήχα. Ωστόσο εκείνη την εβδομάδα είχαν όλοι δουλέψει πολλές υπερωρίες μέχρι αργά το βράδυ και ο οργανισμός του ήταν εξασθενημένος. Αφού πέθανε του έκαναν το τεστ για τον κοροναϊό και ήταν θετικός. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που νόσησε από  τον κοροναϊό και ο πρώτος που πέθανε στην πόλη που ζει ο Παρκ, το Μπουσάν.

Τα συμπτώματα

Όλα ξεκίνησαν με έναν ήπιο πονόλαιμο και ξηρό βήχα την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου. «Ωστόσο, αυτό ήταν κάτι συνηθισμένο όταν κουραζόμουν κατά τη διάρκεια του ξηρού χειμώνα», αναφέρει ο ίδιος στην ανάρτησή του.

Σκέφτηκε ότι πίνοντας λίγο νερό θα γίνει καλύτερα. Λίγο αργότερα την ίδια μέρα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην πόλη του, ο 40χρονος άντρας. Καθώς οι μέρες περνούσαν, η πίεση στο στήθος του αυξανόταν σταδιακά. Το ίδιο και τα κρούσματα στην πόλη του και ο ίδιος προτίμησε να μείνει σπίτι και να μην πάει στο γυμναστήριο. Τρεις μέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, πλέον δεν μπορούσε να αναπνεύσει κανονικά.

Κάλεσε την γραμμή πρώτων βοηθειών που είχε συσταθεί στη χώρα του για τον κοροναϊό, όμως όλες οι γραμμές ήταν κατειλημμένες. Έτσι, κάλεσε στο τοπικό κέντρο υγείας. Από εκεί αρχικά του είπαν ότι έχει πολύ χαμηλές πιθανότητες να έχει τον κοροναϊό και του συνέστησαν να μείνει σπίτι. Στο δεύτερο τηλεφώνημα του είπαν ξανά να μείνει στο σπίτι καθώς υπήρχε υπερπληθώρα ανθρώπων που προσπαθούσε να κάνει το τεστ. Τελικά, όταν τους κάλεσε και τρίτη φορά χωρίς να μπορεί να αναπνεύσει καλά του ζήτησαν να πάει στο νοσοκομείο.

Το τεστ

Όταν τελικά έφτασε στο νοσοκομείο βρήκε μπροστά του πολλούς ανθρώπους που περίμεναν, για να ελεγχθούν. «Υπήρχε ήδη μια πολύ μεγάλη ουρά παρόλο που ήταν πολύ νωρίς το πρωί», θυμάται ο Παρκ.

Του είπαν ότι θα χρειαστεί να περιμένει για τέσσερις περίπου ώρες. Ωστόσο, μετά από μόλις τριάντα λεπτά αναμονής άρχισε να νιώθει ότι δεν μπορεί να ανασάνει και τελικά λιποθύμησε. Χτύπησε το κεφάλι του πέφτοντας και όσο τον φρόντιζαν για το τραύμα του από το νοσοκομείο του έκαναν το τεστ για τον κοροναϊό.

Περιμένοντας το αποτέλεσμα, ο Παρκ απομονώθηκε για 24 ώρες στο δωμάτιό του ενημερώνοντας παράλληλα όλους όσους είχε συναντήσει την προηγούμενη εβδομάδα για την πιθανή του μόλυνση.

Η διάγνωση

Τελικά, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου ο Παρκ έλαβε ένα μήνυμα στο οποίο τον ενημέρωναν ότι το τεστ ήταν αρνητικό. Ωστόσο, πριν προλάβει να νιώσει ανακούφιση δέχτηκε αμέσως τηλεφώνημα από το ιατρικό κέντρο. Του είπαν ότι έκαναν λάθος. Τελικά είχε όντως μολυνθεί από τον κοροναϊό. Τον ενημέρωσαν ότι θα έπρεπε να περιμένει τουλάχιστον 24 ώρες στο σπίτι του πριν μπορέσουν να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο καθώς προς το παρόν δεν υπήρχαν άδεια δωμάτια καραντίνας.

Την ίδια μέρα, μια εκπρόσωπος του δήμου τον κάλεσε για να τον ρωτήσει σχετικά με όλα τα μέρη που είχε επισκεφτεί και τους ανθρώπους που είχε συναντήσει την τελευταία εβδομάδα. Η εκπρόσωπος κατάλαβε ότι ο Παρκ ήταν πραγματικά σε πολύ άσχημη κατάσταση και επενέβη η ίδια ώστε να μεταφερθεί το γρηγορότερο δυνατό στο νοσοκομείο.

Τα μεσάνυχτα τελικά μπήκε σε ένα ειδικό δωμάτιο αρνητικής πίεσης στον τομέα καραντίνας της εντατικής του νοσοκομείου. Υποβλήθηκε και σε άλλα τεστ και του δόθηκε οξυγόνο και φαρμακευτική αγωγή.

Η ζωή με τον ιό

«Πλέον ένιωθα ότι μπορούσα να αναπνεύσω λίγο καλύτερα, αλλά ένιωθα λες και είχα μόνιμα ένα βαρύ μεταλλικό αντικείμενο στο στήθος μου. Το στήθος μου και το στομάχι μου έκαιγαν αφού έπαιρνα το φάρμακο», αναφέρει.

Η κατάστασή του παρουσίαζε διακυμάνσεις, ωστόσο οι ενδείξεις άρχισαν να βελτιώνονται. Οι παρενέργειες των φαρμάκων ήταν πολύ έντονες, αλλά μετά από δύο ημέρες το σώμα του άρχισε να προσαρμόζεται. Όπως λέει δεν είχε άλλη επιλογή από το να παίρνει ό,τι του έδιναν οι γιατροί παρά τις παρενέργειες καθώς δεν υπήρχε κάποιο ειδικό φάρμακο που να καταπολεμά τον κοροναϊό. Οι γιατροί του χορηγούσαν φάρμακα που είχαν βοηθήσει άλλους ασθενείς, αλλά όπως φαίνεται δεν έκαναν την ίδια δουλειά σε όλους. Ωστόσο, έπρεπε να τα δοκιμάζει όλα.

Την ίδια στιγμή έπρεπε να καταπολεμήσει και τις πνευματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που προκαλούνταν από την πλήρη απομόνωσή του στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η ανάρρωση

Ύστερα από οχτώ μέρες στην απομόνωση, ο Παρκ έλαβε το πρώτο του αρνητικό τεστ στον κοροναϊό. Την ίδια στιγμή οι γιατροί σταμάτησαν να του χορηγούν φάρμακα. Την επόμενη μέρα ένα ακόμα τεστ επιβεβαίωσε ότι πλέον δεν νοσούσε και ήταν πλήρως καθαρός από τον κοροναϊό. Οι γιατροί τού είπαν ότι πλέον μπορούσε να πάει σπίτι του ωστόσο θα έπρεπε να παραμείνει σε αυτό για ακόμα 14 ημέρες καθώς υπήρξαν περιπτώσεις ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στον ιό ακόμα και μετά από δύο αρνητικά τεστ.

«Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές από την Κίνα, το 12% όσων αναρρώνουν ύστερα από μερικές ημέρες είναι θετικοί και πάλι στον ιό, μεταξύ αυτών και ένας 32χρονος άντρας που πέθανε δύο μέρες αφού βγήκε από το νοσοκομείο. Υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις στην Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Ένας γιατρός εξήγησε ότι αυτό ίσως έχει να κάνει με κάποιο λάθος στα κιτ του τεστ. Αν κάποιος είναι οριακά θετικός λόγω του περιθωρίου λάθους των τεστ καταχωρείται ως αρνητικός και τον αφήνουν να φύγει από το νοσοκομείο», αναφέρει. Ωστόσο, χωρίς φαρμακευτική αγωγή ο ιός επανέρχεται.

«Ελπίζω με τις πληροφορίες μου να βοήθησα λίγο έστω κι έναν για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας», αναφέρει και δίνει τις δικές του οδηγίες:

«Πρέπει να μείνουμε υγιείς και θετικοί και να έχουμε καλή φυσική κατάσταση διατηρώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενισχυμένο. Ο φόβος και ο πανικός δεν βοηθούν καθόλου. Αλλά δεν πρέπει να το βλέπουμε ελαφρά.

Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε, αλλά και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», καταλήγει.

Και για όσους έχουν νοσήσει έχει την εξής συμβουλή: «Μείνετε όσο περισσότερο θετικοί μπορείτε. Να τρώτε, να πίνετε νερό και να κοιμάστε καλά. Μην διαβάζετε άρθρα στο διαδίκτυο που μπορεί να σας μπερδέψουν. Εμπιστευτείτε τους γιατρούς και θα αναρρώσετε. Μπορείτε να αναρρώσετε όπως εγώ. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί», τονίζει.