Επτά σφαίρες για τον Ιγιάντ



Ο Παλαιστίνιος, που είχε διαγνωστεί με αυτισμό, πήγαινε στο ειδικό σχολείο όταν η αστυνομία του Ισραήλ τον κυνήγησε και τον εκτέλεσε



Επί χρόνια η μητέρα του Ιγιάντ Χαλάκ, Ράνα τον συνόδευε έως την πόρτα του σχολείου. Ο Ιγιάντ ήταν 32 ετών και είχε επιβλητική σωματική διάπλαση. Όπως λένε όμως οι συγγενείς του "είχε το μυαλό ενός παιδιού οκτώ ετών". Είχε διαγνωστεί με αυτισμό. Ήταν ένας ευγενικός αγαθός γίγαντας που λάτρευε την κηπουρική, τα αρώματα και το σχολείο. Δεν ήθελε να χάνει ποτέ μάθημα και σχεδόν καθημερινά περνούσε, με την μητέρα του, την Πύλη των Λεόντων υπό το βλέμμα των ισραηλινών αρχών για να πάει στο ειδικό σχολείο στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Ζούσε στη συνοικία των Παλαιστινίων, Ουάντι ελ-Τζοζ, κάτω από το Όρος των Ελαιών, δέκα λεπτά μακριά από το σχολείο.

Τους τελευταίους μήνες ο Ιγιάντ έκανε τη διαδρομή χωρίς τη συνοδεία της μητέρας του. Ήταν πολύ περήφανος που πλέον πήγαινε στο σχολείο μόνος του. Είχε πάντα μαζί το κινητό του και ενημέρωνε συχνά την οικογένεια του για το που βρίσκεται. «Παρακολουθούσα πάντα πού βρισκόταν, ήμασταν σε επαφή στο WhatsApp» λέει η μητέρα του.

"Του λέγαμε να κρατά το κινητό στο χέρι του"

Το πρωινό του Σαββάτου 30 Μαΐου ο Ιγιάντ ήπιε το τσάι του και ξεκίνησε για το σχολείο. Ήταν ενθουσιασμένος που πήγαινε και πάλι στα μαθήματα, μετά την περίοδο της καραντίνας. Μαζί του βρισκόταν και μια από τις δασκάλες του σχολείου, η οποία έμενε κοντά στην οικογένεια Χαλάκ. Πέρασαν την Πύλη των Λεόντων και περίπου 100 μέτρα πριν το κτίριο του σχολείου μια ομάδα Ισραηλινών αστυνομικών τους ζήτησε να σταματήσουν. Η δασκάλα σταμάτησε αλλά ο Ιγιάντ δεν κατάλαβε τι του έλεγαν.

Οι αστυνομικοί άρχισαν να του φωνάζουν. Η δασκάλα τους είπε να σταματήσουν γιατί ο νεαρός αντιμετωπίζει προβλήματα, όμως αδιαφόρησαν. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ο Ιγιάντ είτε κρατούσε, είτε επιχείρησε να βγάλει το κινητό του από την τσέπη. "Του λέγαμε κάθε πρωί να κρατά το κινητό του στο χέρι για να μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του και να είμαστε σίγουροι ότι έφτασε με ασφάλεια στο σχολείο" λέει ο πατέρας του, Κεϊρί.

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι θεώρησαν πως το κινητό ήταν όπλο και ένιωσαν να κινδυνεύουν. Ο Ιγιάντ, τρομαγμένος από τις φωνές, άρχισε να τρέχει. Τον κυνήγησαν και τον πυροβόλησαν συνολικά επτά φορές. Τον πέτυχαν δύο σφαίρες και έπεσε νεκρός πίσω από έναν κάδο σκουπιδιών, ενώ προσπαθούσε να κρυφτεί. Πάνω του δεν βρέθηκε ούτε όπλο, ούτε τίποτα ύποπτο, μόνο το κινητό του.


Η θέση της αστυνομίας

Αρχικά οι αρχές του Ισραήλ επιχείρησαν να παρουσιάσουν διαφορετικά την εκτέλεση του Ιγιάντ όμως τηλεοπτικό δίκτυο αποκάλυψε όλη την αλήθεια. Η υπόθεση προκάλεσε οργή στην Παλαιστίνη αλλά και αντιδράσεις μέσα στο ίδιο το Ισραήλ. Πολιτικοί ζήτησαν τη διαλεύκανση και την τιμωρία των υπευθύνων. Η αστυνομία της χώρας όμως απάντησε με ανακοίνωση τονίζοντας ότι "η κριτική που μας γίνεται είναι σκληρή και ανεύθυνη. Οι ρόλοι και οι αποστολές των αστυνομικών δυνάμεων στην Ιερουσαλήμ και εδικά την Παλαιά Πόλη είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και πολλές φορές απαιτεί περίπλοκες αποφάσεις, θυσίες και απειλή ανθρώπινων ζωών". Σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί τόνισε ότι ήταν ένα "σπάνιο περιστατικό" και προσέθεσε ότι έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα. "Πρέπει πρώτα να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας πριν καταλήξουμε στα τελικά συμπεράσματα, ώστε να αποφύγουμε να ρίξουμε σκιές σε αυτούς που καθημερινά προστατεύουν τους πολίτες του Ισραήλ" ανέφερε στην ανακοίνωση.

Η οικογένεια ζητά δικαιοσύνη

Η οικογένεια, από την πλευρά της ζητά να δει το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες επιτήρησης με τις οποίες είναι γεμάτη η Παλιά Πόλη. «Κάθε κολώνα έχει τρεις κάμερες, αν περάσει ένα κουνούπι, το ξέρουν πως πέρασε. Γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα αυτές τις εικόνες;», λέει ο πατέρας του Ιγιάντ.

Στην Παλαιστίνη οργανώθηκαν διαδηλώσεις για τη δολοφονία του 32χρονου και ο πρόεδρος της χώρας, Μαχμούντ Αμπάς μίλησε για «έγκλημα πολέμου» και «εκτέλεση». Στην αντίπερα όχθη ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ εξέφρασε τα «συλλυπητήριά» του στην οικογένεια και είπε πως θα πιέσει για τη διεξαγωγή μιας «ταχείας» έρευνας.


Η μητέρα του κρατάει μια φωτογραφία του και κλαίγοντας λέει:  «Ο Ιγιάντ είναι πλέον στα χέρια του Θεού και είμαι βέβαιος πως είναι ευτυχισμένος». Οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά η οικογένεια και γενικότερα οι Παλαιστίνοι θεωρούν πως οι δράστες θα τη γλιτώσουν με μια ποινή-χάδι και θα επιστρέψουν στις περιπολίες. Όπως τονίζουν "στην Ιερουσαλήμ οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν κάθε Παλαιστίνιο σαν τρομοκράτη μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο".