Απόδοση δικαιοσύνης μέσω social media


Η μάχη μιας κοπέλας για να αποδείξει ότι ο ίδιος της ο πατέρας σκότωσε την αδερφή της. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά και με την βοήθεια του... TikTok είναι πλέον πολύ κοντά.

Ο πατέρας της Σάρα Τέρνεϊ ήταν ο γονιός που κάθε παιδί θα ονειρευόταν. Ο Μάικλ Τέρνεϊ ήταν για την Σάρα ο ήρωάς της. Την έμαθε να διαβάζει, να δένει τα παπούτσια της, να παίζει μπέιζμπολ, ενώ την βοηθούσε να κάνει ό,τι της έδινε χαρά: από μπαλέτο μέχρι μπάσκετ ακόμα και αν έπρεπε να πουλήσει κάτι για να μπορέσει να πληρώσει τα μαθήματα. Ήταν πάντα ο σύμμαχός της και την βοηθούσε να κάνει ακόμα και κοπάνα από το σχολείο της, ενώ ήταν πάντα το «άλλοθι» για να γλιτώσουν οι φίλοι της κάποια τιμωρία. Την ίδια στιγμή όμως ήταν ο άνθρωπος που κακοποιούσε την αδερφή της και αυτός που τελικά σύμφωνα με όλα τα στοιχεία την δολοφόνησε.

Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά η Σάρα Τέρνεϊ έκανε τα πάντα για να αποδοθεί δικαιοσύνη για την αδερφή της και τώρα τα κατάφερε.

Η εξαφάνιση

Η Σάρα ζούσε μαζί με τον πατέρα της και την ετεροθαλή αδερφή της Αλίσια. Η μητέρα των δύο κοριτσιών είχε πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα όταν οι δυο τους ήταν πολύ μικρές και πλέον ζούσαν με τον πατέρα της Σάρα, ο οποίος είχε γίνει ο κηδεμόνας και της Αλίσια. Η σχέση της Αλίσια και του Μάικλ ήταν πάντα περίεργη. Ο χαλαρός πατέρας που γνώριζε η Σάρα δεν είχε καμία σχέση με αυτόν που αντιμετώπιζε η Αλίσια. Ο Μάικλ έθετε στην θετή του κόρη πάντα αυστηρούς κανόνες και παρακολουθούσε κάθε της κίνηση, ενώ οι εντάσεις ήταν πολύ συχνές μεταξύ τους. Όπως έλεγε ο Μάικλ στην Σάρα δικαιολογώντας την διαφορετική του αντιμετώπιση, φερόταν έτσι στην Αλίσια καθώς εκείνη χρειαζόταν μεγαλύτερη προσοχή και καθοδήγηση στη ζωή της.

Στις 17 Μαΐου 2001 ήταν η τελευταία μέρα της σχολικής χρονιάς. Η Σάρα ήταν 12 ετών και η Αλίσια 17. Όταν η Σάρα σχόλασε αρκετά αργά γιατί είχαν πάει εκδρομή σε ένα υδάτινο πάρκο, ο πατέρας της δεν πήγε να την πάρει από το σχολείο κι αυτή αναγκάστηκε να τον περιμένει στο σπίτι ενός φίλου. Τελικά, το απόγευμα γύρω στις 5μμ, ο Μάικλ εμφανίστηκε και ενημέρωσε την Σάρα ότι η αδερφή της είχε εξαφανιστεί.

«Είχε πάθει υστερία επειδή η Αλίσια δεν σήκωνε το τηλέφωνό της, ένα από αυτά τα τεράστια Nokia που ήταν σαν τούβλο. Εγώ δεν είχα κινητό τότε, αλλά η Αλίσια είχε υποθέτω επειδή ότι ήταν μεγαλύτερη και επειδή ο πατέρας μου ήθελε πάντα να ξέρει πού βρίσκεται και τι κάνει. Ο πατέρας μου πάθαινε συχνά υστερία με την Αλίσια», θυμάται η Σάρα.

Μέσα από το αυτοκίνητο, η Σάρα χρησιμοποίησε το κινητό του πατέρα της για να βρει την Αλίσια χωρίς όμως αποτέλεσμα. Φτάνοντας στο σπίτι ανέβηκαν στο υπνοδωμάτιό της, όπου τα πάντα ήταν αναστατώμα. Βρήκαν τα πράγματα από την σχολική τσάντα της πεταμένα στο κρεβάτι, την τσάντα της στο πάτωμα και το κινητό της στο κομοδίνο δίπλα σε ένα σημείωμα:

«Μπαμπά και Σάρα,

Όταν με αφήσατε το πρωί στο σχολείο, αποφάσισα ότι τελικά θα πάω πράγματι στην Καλιφόρνια. Σάρα, είπες ότι ήθελες να φύγω-τώρα το έχεις. Μπαμπά, πήρα 300 δολάρια από εσένα. Γι’ αυτό φυλούσα τα χρήματά μου».

Η Σάρα αρχικά δεν υποπτεύτηκε κάτι περίεργο. Η Αλίσια είχε μια θεία στην Καλιφόρνια στην οποία έλεγε συχνά ότι θα πάει να μείνει, καθώς δεν τα πήγαινε καλά με τον πατέρα της. Το βράδυ πια ο Μάικλ, ο οποίος στο παρελθόν ήταν και ο ίδιος αστυνομικός, κάλεσε τις αρχές και δήλωσε την εξαφάνιση της Αλίσια. Ωστόσο, ακουγόταν πολύ χαλαρός και είπε στους αστυνομικούς για το σημείωμα και ότι πιστεύει ότι το έσκασε για την Καλιφόρνια. Το ίδιο πίστευε και η Σάρα, η οποία ήταν σίγουρη ότι η Αλίσια κάποια στιγμή θα γυρίσει.

Η αστυνομία άνοιξε φάκελο για την εξαφάνιση της Αλίσια, ωστόσο τίποτα άλλο δεν έγινε. Οι αστυνομικοί δεν εμφανίστηκαν στο σπίτι της οικογένειας να ψάξουν για στοιχεία, δεν εξέδωσαν κάποιο Amber Alert, δεν μίλησαν με τους φίλους και την οικογένεια της κοπέλας. Μια εβδομάδα μετά τη δήλωση της εξαφάνισης, ο Μάικλ ενημέρωσε την αστυνομία ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από την Αλίσια. Στο τηλεφώνημα άκουγε περισσότερο θορύβους και σαν να υπάρχει μια συζήτηση μέσα, ενώ στο τέλος άκουσε ξεκάθαρα την Αλίσια να του λέει «Άσε με ήσυχη».

«Ο πατέρας μου έλεγε πάντα ότι η αστυνομία δεν ενδιαφερόταν. Έλεγε ότι αυτός έβαζε αφίσες της στις κολόνες και οι αστυνομικοί του έλεγαν να τις μαζέψει. Ο ίδιος είχε για χρόνια αφίσα της Αλίσια στο αυτοκίνητό του. Έλεγε σε όλους γι’ αυτή. Μιλούσε συνεχώς για την Αλίσια στο φαρμακείο, το μανάβικο, την τράπεζα. Με έκανε να πιστέψω ότι ήταν ο μόνος που έκανε τα πάντα για να την βρει», λέει η Σάρα.


Καθώς τα χρόνια περνούσαν, ο Μάικλ άρχισε να υποστηρίζει στην οικογένεια και τους φίλους τους ότι ένιωθε πως κάτι κακό είχε συμβεί στην Αλίσια. Πίστευε ότι κάποιος την ακολούθησε ή της έκανε κακό και από την στιγμή που η αστυνομία δεν έκανε τίποτα έπρεπε να ψάξει ο ίδιος. Έκανε μάλιστα αρκετά ταξίδια ως την Καλιφόρνια για να την ψάξει και να μοιράσει φυλλάδια με το πρόσωπό της.

Η «ομολογία»

Όλα άλλαξαν στην υπόθεση της Αλίσια Τέρνεϊ – η οποία κατά κύριο λόγο βρισκόταν στο… συρτάρι- όταν το 2006 ο αυτοχαρακτηριζόμενος σίριαλ κίλερ Τόμας Άλμπερτ Χίμερ, γνωστός και ως «Ψυχώ», υποστήριξε ότι είχε δολοφονήσει την Αλίσια. Ο Χίμερ είχε ήδη καταδικαστεί για την δολοφονία μιας άλλης γυναίκας το 2003 και μετά από τρία χρόνια στη φυλακή άρχισε να υποστηρίζει ότι έχει σκοτώσει άλλες 21 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και την Αλίσια. Υποστήριξε ότι την είχε στραγγαλίσει μέχρι θανάτου, την διαμέλισε και έριξε τα κομμάτια της σε ένα κέντρο ανακύκλωσης. Οι ντεντέκτιβ ανέκριναν τον Χίμερ, αλλά δεν άργησαν να καταλάβουν ότι η ιστορία του είχε ασυνέχειες και δεν μπορούσε να περιγράψει καν σωστά την εμφάνιση της Αλίσια. Τελικά ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είχε κάνει λάθος. Είχε σκοτώσει μια γυναίκα, αλλά όχι την Αλίσια. Ωστόσο, η μαρτυρία του έφερε ξανά στο φως την υπόθεση της Τέρνεϊ. Οι ντεντέκτιβ μίλησαν για πρώτη φορά με τους φίλους και τους συγγενείς της Αλίσια και άκουσαν για πρώτη φορά σχετικά με την περίεργη σχέση της κοπέλας με τον πατριό της. «Ανάγκασε τους αστυνομικούς να ελέγξουν τον πατέρα μου. Τους πήρε δύο λεπτά για να καταλάβουν ότι κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά», αναφέρει η Σάρα.

Παρόλο που ο Μάικλ εμφανιζόταν στην οικογένειά του ως ένας πατέρας που είχε πάθει ψύχωση με την εξαφάνιση της Αλίσια κάνοντας τα πάντα για να την βρει και μιλούσε σε όλους γι’ αυτήν, αποδείχθηκε ότι δεν είχε συνεργαστεί ποτέ με την αστυνομία. Δεν είχε δώσει ποτέ κάποια κατάθεση, ενώ στις αρχές παρουσιαζόταν πάντα καθησυχαστικός υποστηρίζοντας ότι η Αλίσια το είχε σκάσει οικειοθελώς και ότι ήταν στην Καλιφόρνια. Οι αστυνομικοί με καθυστέρηση πέντε ετών άρχισαν να ψάχνουν περισσότερο βρίσκοντας όλο και πιο αποκαλυπτικά στοιχεία.

Ο πατριός

Η αστυνομία ανακάλυψε ότι η Αλίσια δεν βρισκόταν όλη μέρα στο σχολείο την ημέρα που εξαφανίστηκε. Σύμφωνα με τους συμμαθητές της, ο Μάικλ είχε εμφανιστεί στο σχολείο σε ένα διάλειμμα και είχε πάρει μαζί του την Αλίσια. Η κοπέλα είχε πει στο αγόρι της, τον Τζον, ότι εκείνη την ημέρα θα έφευγε νωρίς καθώς ήρθε ο πατριός της να την πάρει, αλλά θα τον έβλεπε ξανά το απόγευμα σε ένα πάρτι που θα γινόταν για το τέλος της σχολικής χρονιάς. Πολλοί ακόμα φίλοι της από το σχολείο επιβεβαίωσαν ότι η Αλίσια τους είχε πει ότι θα ήταν σε αυτό το πάρτι.

Ο Μάικλ αναγκάστηκε για πρώτη φορά να παραδεχτεί στην αστυνομία, αλλά και στην οικογένειά του ότι όντως είχε πάρει την Αλίσια, ενώ ως τότε δήλωνε ότι την είδε τελευταία φορά το πρωί που την άφησε στο σχολείο. Υποστήριξε ότι την πήρε για να πάνε για φαγητό, αλλά όταν έφτασαν στο σπίτι άρχισαν να τσακώνονται γιατί η Αλίσια ζητούσε να έχει περισσότερες ελευθερίες. «Της είπα ότι όσο μένεις κάτω από τη στέγη μου θα πρέπει να ζητάς πάντα την άδεια του μπαμπά, γιατί ο μπαμπάς γίνεται ράκος όταν δεν το κάνεις», υποστήριξε ο Μάικλ (ΦΩΤΟ). Σύμφωνα με την εκδοχή του, η Αλίσια έφυγε νευριασμένη από το σπίτι, ενώ αυτός πήγε σε κάποιες δουλειές.

Με τον Τέρνεϊ να αρνείται συστηματικά να δώσει κάποια επίσημη κατάθεση ή να περάσει από ανιχνευτή ψεύδους, η αστυνομία αναγκάστηκε να προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος, για να ψάξει στο σπίτι του Τέρνεϊ. Εκεί ανακάλυψε είκοσι έξι αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, 19 καραμπίνες, δύο χειροποίητους σιγαστήρες και ένα φορτηγάκι γεμάτο φυσικό αέριο. Ακόμα βρήκαν ένα μανιφέστο 98 σελίδων με τίτλο «Diary of a Madman Martyr» (Ημερολόγιο ενός Τρελού Μάρτυρα) στο οποίο εξηγούσε για ποιο λόγο ήταν τόσο καλά οπλισμένος, ενώ αρκετά αντίτυπά του τα είχε στείλει σε δίκτυα ενημέρωσης. Μεταξύ άλλων, στο μανιφέστο του υποστήριζε ότι η Αλίσια το είχε πράγματι σκάσει από το σπίτι, αλλά την ακολούθησαν δύο άντρες από την ένωση ηλεκτρολόγων, στην οποία άνηκε όταν δούλευε ο ίδιος εκεί την δεκαετία του ’80. Ο Τέρνεϊ ανέφερε ότι είχε μιλήσει τότε για τις κακές συνθήκες εργασίας με αποτέλεσμα να δημιουργήσει εχθρούς. Όπως υποστήριξε, δύο άντρες από την ένωση τον εκδικήθηκαν δολοφονώντας την Αλίσια και θάβοντάς την στο Desert Center της Καλιφόρνια. Ωστόσο, ο ίδιος είχε καταφέρει να πάρει τη δική του εκδίκηση σκοτώνοντάς τους δράστες. Οι δύο άντρες στους οποίους αναφερόταν ο Μάικλ είχαν πράγματι πεθάνει, αλλά από φυσικά αίτια. Μάλιστα, στο μανιφέστο του ανέφερε ότι σκόπευε να ρίξει το βαν του που ήταν γεμάτο αέριο στο κτίριο της ένωσης και στη συνέχεια να αυτοκτονήσει.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η αστυνομία ανακάλυψε ακόμα περισσότερα στοιχεία για την σχέση του Μάικλ με την Αλίσια. Ο Μάικλ είχε στήσει ένα ολόκληρο σύστημα ώστε να ηχογραφείται αυτόματα κάθε κλήση που γινόταν στο σπίτι, ενώ είχε τοποθετήσει κάμερες παντού. Όταν η αστυνομία ζήτησε τις κασέτες από τις κάμερες από την ημέρα που εξαφανίστηκε η Αλίσια, ο Μάικλ αρνήθηκε να τις δώσει, ενώ τους διαβεβαίωσε ότι της είχε δει και δεν είχε παρατηρήσει τίποτα περίεργο. Όταν του ζήτησαν τις ηχογραφήσεις των κλήσεων εκείνης της ημέρας, τους είπε ότι δυστυχώς εκείνη την ημέρα ο καταγραφέας ήταν κλειστός και δεν υπήρχε καμία κασέτα. Κατά ένα περίεργο τρόπο το ίδιο είχε συμβεί και όταν η Αλίσια υποτίθεται ότι τηλεφώνησε στον πατέρα της από την Καλιφόρνια. Στο σπίτι βρήκαν δεκάδες κασέτες σπιτικών βίντεο που είχε τραβήξει ο Μάικλ τα οποία κατά κύριο λόγο είχαν ως «πρωταγωνίστρια» την Αλίσια. Σε κάποιο μάλιστα ο Μάικλ είχε καταγράψει την θετή του κόρη να φιλιέται και να χαϊδεύεται με το αγόρι της, ενώ υπάρχουν βίντεο στα οποία ο Μάικλ κατέγραφε σαν να ήταν stalker την Αλίσια ακόμα και έξω από την δουλειά στην οποία εργαζόταν.


Ακόμα πιο ανησυχητικά ήταν τα όσα κατέθεσαν αρκετοί  φίλοι και συγγενείς της Αλίσια. Υπάρχουν πάνω από 20 καταθέσεις στην αστυνομία ατόμων που δηλώνουν ότι η Αλίσια δεχόταν κακοποίηση από τον Μάικλ. Παράλληλα, υπάρχουν και γράμματα της Αλίσια που μιλούν για κακοποίηση. Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι η σχέση του Μάικλ με την Αλίσια θύμιζε περισσότερο αυτή ενός κτητικού και κακοποιητικού ερωτικού συντρόφου παρά ενός πατέρα με κόρη. Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν επίσης στο σπίτι αυτοσχέδια «συμβόλαια» μεταξύ του Μάικλ και της Αλίσια. Σε ένα από αυτά με ημερομηνία από το 1999 – δύο χρόνια πριν την εξαφάνιση της κοπέλας- η Αλίσια υπογράφει μια δήλωση σύμφωνα με την οποία επιβεβαιώνει ότι ο Μάικλ Τέρνεϊ δεν την έχει κακοποιήσει ποτέ. Ωστόσο, πολλοί φίλοι δηλώνουν ότι αρκετές φορές η Αλίσια είχε υπονοήσει κάτι τέτοιο. Ο φίλος της, Τζον Λάακμαν, δήλωσε στην αστυνομία ότι του είχε πει εμπιστευτικά ότι ο πατριός της την είχε οδηγήσει μια φορά σε μια ερημική τοποθεσία και εκεί την κακοποίησε. Μια δασκάλα που είχε σχέση με τον Τέρνεϊ, αλλά και άλλοι φίλοι έκαναν παρόμοιες δηλώσεις.

Όλα αυτά τα χρόνια που η Αλίσια είχε εξαφανιστεί δεν είχε επικοινωνήσει ποτέ με κανέναν φίλο ή συγγενή της, πέρα από το τηλέφωνο που υποτίθεται ότι είχε κάνει στον Μάικλ. Δεν είχε καλέσει ποτέ ούτε τη θεία της στην Καλιφόρνια, στην οποία υποτίθεται ότι θα πήγαινε. Επιπλέον, τα 1.800 δολάρια που είχε στον τραπεζικό της λογαριασμό από την μερικής απασχόλησης δουλειά της παρέμεναν ανέγγιχτα επτά χρόνια μετά την εξαφάνιση της. Ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισής της δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ από τότε που χάθηκε κάτι που σήμαινε ότι δεν είχε βρει καμία δουλεία ούτε είχε φοιτήσει ξανά σε κάποιο σχολείο. Γινόταν πλέον όλο και πιο φανερό ότι δεν επρόκειτο για μια κλασική περίπτωση μιας ανήλικης που απλώς το έσκασε από το σπίτι.

Μπροστά σε αυτές τις αποκαλύψεις, οι αστυνομικοί τον Δεκέμβριο του 2008 κάλεσαν την Σάρα, για να της μιλήσουν για τον πατέρα της. Φοβούνταν πρώτα απ’ όλα ότι και η ίδια μπορεί να ήταν θύμα κακοποίησης. Ωστόσο, η Σάρα, η οποία είχε γνωρίσει μόνο έναν πολύ προστατευτικό πατέρα γεμάτο αγάπη έπεσε από τα σύννεφα και δεν πίστεψε λέξη. Μέχρι που έφτασαν στα χέρια της τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει η αστυνομία κατά του πατέρα της. Τότε, άρχισε να καταλαβαίνει ότι η ίδια είχε μεγαλώσει σε μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα από την αδερφή της και πλέον ήταν ξεκάθαρο γι’ αυτήν: ο αγαπημένος της πατέρας ήταν και ο δολοφόνος της αγαπημένης της αδερφής.

Η εκστρατεία

Όσα κι αν ήταν τα στοιχεία που είχαν βρει οι αστυνομικοί σχετικά με τον Μάικλ τίποτα δεν θα μπορούσε να σταθεί στο δικαστήριο ως απόδειξη ότι είχε δολοφονήσει την κόρη του. Ήταν φανερό ότι ο Τέρνεϊ είχε ψυχολογικά προβλήματα (είχε διαγνωστεί από πολύ νωρίς με ψυχολογικές διαταραχές) και ότι πιθανότατα κακοποιούσε την κόρη του, ωστόσο αυτό δεν σήμαινε ότι την είχε δολοφονήσει. Άλλωστε έλειπε το σημαντικότερο στοιχείο: το πτώμα της Αλίσια. Κανείς δεν μπορούσε να είναι βέβαιος αν η Αλίσια ήταν όντως νεκρή ή απλώς εξαφανίστηκε με την θέλησή της.

Ο ίδιος ο Τέρνεϊ αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή κάθε εμπλοκή του με την εξαφάνιση της Αλίσια. Μάλιστα, το 2009 είχε δώσει μια συνέντευξη στο ABC News στο οποίο δήλωσε ότι ο λόγος που σκόπευε να πέσει με το φορτηγάκι του στην ένωση ήταν για να τραβήξει την προσοχή στην ιστορία της Αλίσια, ενώ όπως είπε, οι βόμβες τοποθετήθηκαν σπίτι του από την αστυνομία. «Δεν έχουν καμία απόδειξη πέρα από φήμες, υπόνοιες και ψέματα. Μόνο δύο άνθρωποι μπορούν να επιβεβαιώσουν αν το έκανα ή όχι. Ο ένας είμαι εγώ και ο άλλος η Αλίσια. Η Αλίσια δεν είναι εδώ και εγώ στέκομαι εδώ και μπορώ να λέω μέχρι να παγώσει η κόλαση ότι δεν έκανα τίποτα στην κόρη μου».

Το μόνο στοιχείο που είχε η αστυνομία εναντίον του Τέρνεϊ ήταν τα εκρηκτικά και τα όπλα που κατείχε παράνομα. Έτσι, το 2010 ο Τέρνεϊ παραδέχτηκε την ενοχή του γι’ αυτά καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλακή, τα οποία και εξέτισε κανονικά.

Στο μεταξύ η Σάρα άρχισε να έρχεται αντιμέτωπη με τα χειροπιαστά στοιχεία. Διαβάζοντας χιλιάδες σελίδες καταθέσεων και ευρημάτων της αστυνομίας συνειδητοποίησε ότι κανείς άλλος πέρα από τον πατέρα της δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την εξαφάνιση της αδερφής της και πιθανότατα με την δολοφονία της. Όταν ο πατέρας της αποφυλακίστηκε το 2017, η Σάρα τον συνάντησε και έκανε την ερώτηση που περίμενε να κάνει για πολύ καιρό: «Εσύ την σκότωσες;». Όπως λέει η  Σάρα τότε ο πατέρας της τής έδωσε ότι πιο κοντινό σε ομολογία: «Αν θες να μάθεις την αλήθεια, θα πρέπει να περιμένεις να στην πω στο νεκροκρέβατό μου», της απάντησε ο Μάικλ, ενώ σε κάποιο άλλο σημείο της συζήτησής τους της είπε ότι θα ομολογούσε τα πάντα αν ήξερε ότι δέκα μέρες μετά οι αρχές θα του κάνουν την  ένεση με την οποία σκοτώνουν τους θανατοποινίτες. Από τότε, η Σάρα δεν έχει μιλήσει μέχρι και σήμερα ποτέ ξανά στον πατέρα της, ο οποίος είναι πλέον 72 ετών.

Η Σάρα βρισκόταν συνεχώς σε επικοινωνία με τις αρχές προσπαθώντας να βοηθήσει. Όταν πριν λίγα χρόνια, η αστυνομία την ενημέρωσε ότι δεν μπορούσαν να ασκήσουν δίωξη στον πατέρα της για την υπόθεση της Αλίσια, η Σάρα τους ρώτησε τι μπορούσε να κάνει για να τους αλλάξει γνώμη. Αυτοί της έδωσαν δύο επιλογές: είτε να βρει το πτώμα της αδερφής της, είτε να τραβήξει την προσοχή των μίντια στην υπόθεση για να αυξηθεί το ενδιαφέρον και η δημόσια πίεση. Η Σάρα αποφάσισε ότι θα μπορούσε να κάνει το δεύτερο.

Έτσι… έπιασε δουλειά. Ξεκίνησε περίπου πριν από δύο χρόνια, δημιουργώντας λογαριασμούς στο Twitter, το Facebook, το Instagram και το YouTube και επικοινωνώντας με ανθρώπους από τα μίντια που θα μπορούσαν να κάνουν την ιστορία της αδερφής της γνωστή σε ακόμα περισσότερο κόσμο. Προσπάθησε να επικοινωνήσει ακόμα και με διάσημες εκπομπές όπως αυτές της Έλεν ντε Τζένερις και του Dr Phil. Αρχικά ωστόσο βρήκε ανταπόκριση από δημιουργούς «μικρότερης εμβέλειας», Youtubers και δημιουργούς podcast που ασχολούνταν με εγκλήματα. Ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών για τη παραπομπή του πατέρα της σε δίκη σχετικά με την δολοφονία της αδερφής της και η ιστορία της Αλίσια άρχισε να ακούγεται όλο και περισσότερο. Η μεγάλη αλλαγή ήρθε όταν επικοινώνησε μαζί της η διάσημη Youtuber Kendall Rae, η οποία έχει εκατομμύρια ακολούθους, και παρουσίασε την ιστορία της Αλίσια.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το κίνημα «Justice for Alissa» (Δικαιοσύνη για την Αλίσια) και εκατοντάδες ιστοσελίδες, εκπομπές, podcast άρχισαν να μιλούν γι’ αυτήν. Πριν από έναν χρόνο, η Σάρα ξεκίνησε ακόμα τη σειρά podcast «Voices for Justice», μέσα από την οποία παρουσίασε όλα τα στοιχεία που μπορούσε σχετικά με την υπόθεση, αλλά και άλλες παρόμοιες υποθέσεις που μένουν άλυτες. Η Αλίσια μοιράστηκε με τον κόσμο φωτογραφίες της αδερφής της και του πατέρα της, αλλά και κάποια από τα βίντεο που τραβούσε ο πατέρας της και δείχνουν την εμμονή του με την Αλίσια. Δημοσίευσε ακόμα και το ηχητικό από την «ομολογία» του πατέρα της στην ίδια. Ωστόσο, οι αρχές συνέχιζαν να αρνούνται να ασκήσουν δίωξη κατά του πατέρα της. Η Σάρα μάλιστα ανέφερε ότι όταν πήγε στην αστυνομία με τις ηχογραφήσεις της συζήτησης με τον πατέρα της το μόνο που της είπαν ήταν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι γιατί δεν το είχε πει σε αυτούς!


@saraheturney

I couldn’t make this up if I tried. ##justiceforalissa ##fyp ##voicesforjusticepodcast ##foryou ##foryoupage ##foryourpage ##truecrime

♬ original sound - saraheturney

Τον Απρίλιο η Σάρα κατέβασε στο κινητό της το TikTok. Εκεί άρχισε να ανεβάζει βίντεο στα οποία μιλούσε για την υπόθεση της αδερφής της θέλοντας να την κάνει γνωστή και στο νεότερο κοινό που μπορεί να μην την είχε ακούσει ποτέ. Τα βίντεο της συνδυάζονταν με διάσημα meme κάνοντάς τα ελκυστικά για τους χρήστες του TikTok και κατ’ επέκταση κάνοντας την ιστορία της γνωστή. Και κάπως έτσι ήρθε η… έκρηξη!

«Το μαύρο χιούμορ του TikTok ήταν αυτό που έπρεπε για την υπόθεση. Νιώθω ότι σε καμία άλλη πλατφόρμα δεν θα μπορούσα να είμαι τόσο εκφραστική», αναφέρει η ίδια. Μέσα σε λίγο μόνο διάστημα πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες άρχισαν να την παρακολουθούν, ενώ τα βίντεο της μετρούν περίπου 30 εκατ. views την εβδομάδα!

Παρά την αποδοχή και τη στήριξη δέχτηκε και πολλά αρνητικά σχόλια στο TikTok με χρήστες να την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί την αδερφή της για να γίνει η ίδια γνωστή. Ωστόσο, η ίδια δεν πτοήθηκε και ανέβασε μάλιστα ένα βίντεο στο οποίο χορεύει με φόντο μια δημοσίευση ιστοσελίδας για την Αλίσια και γράφει: «Όταν οι haters μιλούν άσχημα για σένα, αλλά η υπόθεση της αδερφής σου μπαίνει στις ειδήσεις».

Τελικά, ύστερα από χρόνια προσπάθειας και πίεσης  σε κάθε κοινωνικό δίκτυο και μέσο ενημέρωσης ήρθε η πρώτη δικαίωση για την Αλίσια. Στις 20 Αυγούστου οι αρχές της Κομητείας Μαρικόπα συνέλαβαν τον Μάικλ Τέρνεϊ με κατηγορίες δευτέρου βαθμού για την δολοφονία της θετής του κόρης, Αλίσια.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από την εισαγγελέα της Κομητείας, Άλιστερ Αντέλ, ότι ξεκινά τις διαδικασίες για να οδηγήσει τον Τέρνεϊ στην δικαιοσύνη. Μάλιστα η Αντέλ στην ανακοίνωσή της απηύθυνε τον λόγο της και στην Σάρα: «Η επιμονή και η αφοσίωσή σου στην αναζήτηση της δικαιοσύνης για την αδερφή σου, Αλίσια, είναι η απόδειξη της αδερφικής αγάπης. Εξαιτίας αυτής της αγάπης, το φως της Αλίσια δεν έσβησε ποτέ και ζει ακόμα στις ιστορίες και τις φωτογραφίες που έχεις μοιραστεί με την κοινότητα».

Ωστόσο, η δικαιοσύνη ακόμα δεν έχει αποδοθεί. Ο Μάικλ Τέρνεϊ βρίσκεται υπό κράτηση όμως απαιτούνται να γίνουν ακόμα πολλά για να καταδικαστεί για τον φόνο της Αλίσια Τέρνεϊ, εφόσον τον έχει διαπράξει. Μέχρι στιγμής ο Μάικλ Τέρνεϊ θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Η Σάρα ωστόσο δηλώνει αισιόδοξη και δεν μπορεί να συγκρατήσει την χαρά της γι’ αυτήν την μικρή νίκη που μπορεί να χρεωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ίδια. Πλέον, η ίδια έχει σταματήσει να αναφέρεται στην υπόθεση ώστε να μην προκαλέσει πρόβλημα στην στοιχειοθέτηση των κατηγοριών. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη εξέλιξη και ο Τέρνεϊ παραμένει στην φυλακή.

«Το μόνο που θέλω είναι μια δίκαιη δίκη για την Αλίσια και τον πατέρα μου», λέει η Σάρα και τονίζει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να τα καταφέρει.