Η συγκλονιστική ιστορία δύο αδερφών που ενώθηκαν μετά από 40 χρόνια


Νόμιζε ότι ο αδερφός του είχε δολοφονηθεί από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Χάρη σε μια ανάρτηση στο Facebook όμως, αποκαλύφθηκε ότι ο αδερφός του είχε επιβιώσει και οι δυο τους συναντήθηκαν 40 χρόνια μετά

Σάββατο πρωί, 3 Οκτωβρίου. Σε έναν δρόμο της Βαγδάτης είναι συγκεντρωμένοι δεκάδες άνθρωποι και τηλεοπτικές κάμερες καταγράφουν όσα γίνονται. Ένας άντρας περπατά ανάμεσά τους μέχρι που συναντά έναν άλλον άντρα και ο ένας πέφτει στην αγκαλιά του άλλου ξεσπώντας σε κλάματα. Είναι ο Χαϊντέρ και ο Άχμεντ αλ Μουσαουί, δύο αδέρφια που χωρίστηκαν πριν από 40 χρόνια και μέχρι πριν λίγο καιρό  ο ένας πίστευε για τον άλλο ότι είναι νεκρός.

Η εκκαθάριση του 1980

Την χρονιά εκεί ο Χαϊντέρ ήταν μόλις τεσσάρων ετών και ο μικρός του αδερφός, ο Άχμεντ ήταν δυο. Παρόλο που ήταν τόσο μικρός, ο Χαϊντέρ λέει πως θυμάται έντονα τη στιγμή που η μυστική αστυνομία του Σαντάμ Χουσεΐν εισέβαλε στο σπίτι τους και συνέλαβε όλη την οικογένεια.

Ο πατέρας τους ήταν μέλος του ισλαμικού σιιτικού κόμματος Dawa, το οποίο ο Σαντάμ Χουσεΐν θεωρούσε ως έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους. O Χουσεΐν βρισκόταν λιγότερο από έναν χρόνο στην εξουσία και είχε ξεκινήσει ήδη τις εκκαθαρίσεις που θα τους εξασφάλιζαν ότι θα είχε την απόλυτη εξουσία. Εξάλλου ήδη στο Ιράκ δεν επιτρεπόταν να ακούγεται διαφορετική άποψη από αυτή που όριζε ο Σαντάμ. Στο πλαίσιο αυτό στις 31 Μαρτίου 1980 το κόμμα των Μπααθιστών του Σαντάμ επικύρωσε έναν νόμο με τον οποίο καταδικάζονταν σε θάνατο όλα τα πρώην και νυν μέλη του φιλοϊρανικού κόμματος Dawa. Ακολούθησε μια τεραστίου μεγέθους εκκαθάριση και όσα μέλη του κόμματος δεν πρόλαβαν να φύγουν από τη χώρα συνελήφθησαν και σύντομα εκτελέστηκαν.

Εκείνη την εποχή δεν ήταν ασυνήθιστο να συλλαμβάνουν ολόκληρες τις οικογένειες και να παίρνουν τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους ακόμα κι αν αυτά ήταν πολύ μικρά. Εξίσου συνηθισμένο ήταν να εκτελείται ολόκληρη η οικογένεια, όταν ο πατέρας κρινόταν «ένοχος».

Έτσι, ο Χαϊντέρ και ο Άχμεντ πήραν τον δρόμο της φυλακής μαζί με τον πατέρα τους αλλά και τη μητέρα τους, η οποία ήταν ήδη έγκυος στο τρίτο της παιδί. Είναι βέβαιο ότι όλη η οικογένεια θα είχε δολοφονηθεί αν δεν επενέβαινε η γιαγιά των παιδιών, η οποία κατάφερε να σώσει ένα από τα αγόρια, τον Χαϊντέρ.

Στις φυλακές της Βαγδάτης, οι πολιτικοί κρατούμενοι ήταν σε διαφορετικό χώρο από αυτούς που κρατούνταν για άλλες κατηγορίες, ωστόσο όλοι χρησιμοποιούσαν τα ίδια μπάνια. Η γιαγιά των παιδιών εκμεταλλεύτηκε αυτή την λεπτομέρεια και μπόρεσε  να κανονίσει ένα κρυφό ραντεβού, ενώ προσποιούνταν ότι επισκεπτόταν έναν συγγενή που κρατούνταν για άλλες μη πολιτικές κατηγορίες. Η γιαγιά επέλεξε να σώσει τον Χαϊντέρ καθώς στα τέσσερα χρόνια του, μπορούσε να καταλάβει καλύτερα τι έπρεπε να κάνει και να μείνει σιωπηλός σε αντίθεση με τον δίχρονο αδερφό του. Η γιαγιά του τον έκρυψε κάτω από την αμπάγια της και τον έβγαλε από τη φυλακή. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που είδαν οποιονδήποτε από την υπόλοιπη οικογένεια αλ Μουσαουί. Ήταν πια σίγουροι ότι κανείς άλλος δεν είχε επιζήσει εκτός από τον Χαϊντέρ.

Η ανάρτηση του 2020

Ο Χαϊντέρ φυγαδεύτηκε εκτός Ιράκ και τελικά μεγάλωσε στην Σουηδία. Πριν από λίγες μέρες ανέβασε στο διαδίκτυο μια ανάρτηση 40 χρόνια ακριβώς μετά τη σύλληψη της οικογένειάς του. Μαζί δημοσίευσε μια φωτογραφία του αδελφού του Άχμεντ από όταν ήταν μωρό.  «Σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια κρατήθηκα στη φυλακή. Μπορεί να ρωτήσετε πόσο χρονών είμαι τώρα. Είμαι 44 και το 1980 ήμουν 4 ετών και θυμάμαι όλα όσα συνέβησαν. Αν έχεις έναν πατέρα που έχει σχέση με την πολιτική, ποιο είναι το δικό σου λάθος;», είχε γράψει στην ανάρτησή του στο Facebook ο Χαϊντέρ. «Οι καιροί σήμερα είναι καλοί γιατί έχουν φύγει οι Μπααθιστές από την εξουσία. Όμως ολόκληρη η οικογένειά μου δολοφονήθηκε και ήμουν ο μόνος που κατάφερε να διαφύγει από τη φυλακή», ανέφερε ακόμη.  


Η ανάρτηση του Χαϊντέρ αναδημοσιεύτηκε εκατοντάδες χιλιάδες φορές και κυκλοφόρησε σε πολλά ιρακινά γκρουπ στο WhatsApp. Σε ένα από αυτά μια γυναίκα αναγνώρισε στην φωτογραφία του μωρού Άχμεντ τον θετό αδερφό της!

Όπως αποδείχτηκε οι στρατιώτες του Σαντάμ δεν είχαν τελικά σκοτώσει τον μικρό Άχμεντ. Τον είχαν εγκαταλείψει σε ένα αστυνομικό τμήμα μέχρι που τελικά στα τέλη του 1980 τον βρήκε ένας τοπικός άρχοντας, ο οποίος τον υιοθέτησε και τον μεγάλωσε σαν δικό του παιδί.

Η θετή αδερφή του Άχμεντ ήρθε σε επαφή με τον Χαϊντέρ, ο οποίος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο αδερφός του ζει. Πολύ σύντομα ταξίδεψε από την Σουηδία ως το Ιράκ, όπου ζει ακόμα ο Άχμεντ, και οι δυο τους συναντήθηκαν και πάλι ύστερα από 40 χρόνια.

Η συνάντηση

Το Σάββατο ο Άχμεντ είδε ξανά τον Χαϊντέρ. Οι δυο τους ξέσπασαν σε κλάματα πέφτοντας ο ένας στην αγκαλιά του άλλου.


«Η φωτογραφία του Αχμέντ κοινοποιήθηκε σχεδόν ένα εκατομμύριο φορές. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να τον συναντήσω ξανά», είπε ο Χαϊντέρ κλαίγοντας και κρατώντας σφιχτά τον αδελφό του.  

«Αυτή η ιστορία δεν αφορά δύο ανθρώπους, συνοψίζει τον πόνο ενός έθνους», είπε ο Χαϊντέρ, μετά τη συνάντηση στη Βαγδάτη που έγινε με τη βοήθεια των τοπικών αρχών.  

«Η ιστορία των δύο αδερφών φέρνει ξανά στο φως τις χιλιάδες υποθέσεις που περιμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη και στις οποίες τα μίντια και όλος ο κόσμος έχει στρέψει το βλέμμα μακριά», ανέφερε ο Αλί Αλ Μπαγιάτι, μέλος της ιρακινής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Είναι μια πραγματικά επώδυνη ιστορία, η οποία αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση των θηριωδιών που διαπράχθηκαν κατά των πολιτών του Ιράκ, ιδίως σε ορισμένες κοινότητες από το καθεστώς των Μπααθιστών, το οποίο αντλούσε τη δύναμη, την παρουσία του και την  υπεροψία του από την εθνική και διεθνή στήριξη», τόνισε ο Αλ Μπαγιάτι μιλώντας  στην ιστοσελίδα The National.

«Όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν τότε είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και αυτό που αποκαλύφθηκε με αυτήν την ιστορία είναι μια σταγόνα στον ωκεανό», τόνισε ο ίδιος.

«Όσο όμορφη κι αν είναι αυτή η ιστορία, είναι μια σημαντική υπενθύμιση των θηριωδιών που διέπραξε ο Σαντάμ και οι δολοφονικοί μπράβοι του εναντίον εκατομμυρίων Ιρακινών που έζησαν δεκαετίες υπό τη βάναυση δικτατορία του, πολλοί από αυτούς χωρίς να βρουν δικαιοσύνη», ανέφερε από την πλευρά του ο Χασάν Χαντάντ, κυβερνητικός αξιωματούχος που βοήθησε να γίνει η συνάντηση των δύο αδελφών.

Αφού ήρθε στο φως η ιστορία των δύο αδερφών τα κοινωνικά δίκτυα στο Ιράκ γέμισαν με ιστορίες ανθρώπων που αφηγούνταν πώς έχασαν τους δικούς τους υπό την ηγεσία του Σαντάμ Χουσεΐν. Αν και εξαιτίας του τρόπου που δρούσε το καθεστώς του Σαντάμ δεν υπάρχουν ακριβείς αριθμοί για όσους θανατώθηκαν, οι υπολογισμοί του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνουν λόγο για τουλάχιστον 250.000 νεκρούς, από τους οποίους οι περισσότεροι έχουν «χαθεί» σε μαζικούς τάφους χωρίς κανείς να ξέρει τι τους έχει συμβεί και πού βρίσκονται.