Φρίκη στο... πράσινο σπίτι



Το Ελ Σαλβαδόρ συγκλονίζεται από μια φρικτή αποκάλυψη. Ένας πρώην αστυνομικός ήταν κατά συρροή δολοφόνος και είχε μετατρέψει την αυλή του σπιτιού σε μαζικό τάφο

Δεκάδες άνθρωποι συρρέουν καθημερινά στο νούμερο 11 της οδού Εστέβες στην πόλη Τσαλτσουάπα. Οι περισσότεροι κρατούν φωτογραφίες και τις δείχνουν με αγωνία στις αρχές που έχουν περικυκλώσει το πράσινο σπίτι και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να το πλησιάσει.

Τις τελευταίες εβδομάδες η υπόθεση του πρώην αστυνομικού Ερνέστο Οσόριο Τσάβες συγκλονίζει το Ελ Σαλβαδόρ. Όλα ξεκίνησαν από μια καταγγελία στην αστυνομία. Ένας γείτονας του Τσάβες κάλεσε την αστυνομία και είπε: «Κάποιες γυναίκες φωνάζουν πολύ δυνατά, ουρλιάζουν. Πρέπει να δείτε τι συμβαίνει».

Όταν έφτασαν στο πράσινο σπίτι ήταν πολύ αργά. Οι δύο γυναίκες (μάνα και κόρη) δεν φώναζαν πλέον. Ο Τσάβες τις είχε σκοτώσει με έναν σιδερένιο σωλήνα.

Ο 51χρονος συνελήφθη και σύντομα οι αρχές διαπίστωσαν ότι ήταν μόνο η αρχή σε μια υπόθεση απίστευτης φρίκης.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του πρώην αστυνομικού εντοπίστηκαν στην αυλή, πρόχειρα θαμμένα, τα πτώματα δύο ανδρών. Αμέσως σήμανε συναγερμός. Ειδική ομάδα έφτασε στην οδό Εστέβες και ξεκίνησε ανασκαφή.

Η αυλή ήταν ένας μαζικός τάφος. Μέσα σε λίγες μέρες εντοπίστηκαν οκτώ πτώματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό ο Τσάβες να έχει θάψει στην αυλή του έως και 40 άτομα. «Έχουμε ταυτοποιήσει οκτώ πτώματα. Αν προσθέσουμε τις δύο γυναίκες 57 και 26 ετών που σκότωσε πριν φτάσουν οι αστυνομικοί αλλά και τους δύο άντρες που είχαν θαφτεί πρόχειρα μιλάμε για 12 θύματα. Σίγουρα όμως είναι πολύ περισσότερα αλλά υπάρχει μια διαδικασία και ένα πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Όπως αποδείχθηκε ο 51χρονος επί χρόνια χρησιμοποιούσε το σπίτι του ως τόπο εκτελέσεων και την αυλή του ως μέρος ταφής. Προσέλκυε κυρίως γυναίκες με την πρόφαση ότι έχει γνωριμίες και μπορεί να τους εξασφαλίσει εργασία στο Μεξικό ή στις ΗΠΑ, τις βίαζε και τις σκότωνε.

«Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσε τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βρει υποψήφια θύματα και να τα πείσει να έρθουν σπίτι του. Χρησιμοποιούσε το Αμερικάνικο Όνειρο για να τα προσελκύσει» ανέφερε ο υπεύθυνος της αστυνομίας Αριάσα Τσίκας και προσέθεσε ότι ο Τσάβες δρούσε για πάνω από μια δεκαετία.


Ενδείξεις πως δεν λειτουργούσε μόνος του

Στα θύματα του όμως συγκαταλέγονται και άντρες αλλά και παιδιά. Στην αυλή βρέθηκαν τα πτώματα τουλάχιστον τριών παιδιών ηλικία δύο έως επτά ετών. Το γεγονός αυτό δημιούργησε ερωτηματικά. Πέραν από τον Τσάβες (φωτό) όμως οι αρχές συνέλαβαν ακόμα εννέα άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση.

Ο δημοσιογράφος από το Ελ Σαλβαδόρ, Όσκαρ Ρομέρο αναφέρει πως είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλες προεκτάσεις και συνεργοί: «Η υπόθεση ίσως δεν είναι τόσο απλή. Είναι πιθανό να μην έχουμε να κάνουμε απλά με έναν ψυχοπαθή κατά συρροή δολοφόνο. Υπάρχουν υποψίες ότι ο Τσάβες σκότωνε και για λογαριασμό συνεργατών του ενώ διέθετε την αυλή του για να εξαφανίσει θύματα άλλων δραστών».

Ο 51χρονος είχε εργαστεί ως αστυνομικός από το 1997 έως το 2005 και το όνομα του είχε εμπλακεί σε κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα. Όταν αποχώρησε από την αστυνομία εργαζόταν ως σεκιούριτι ή σωματοφύλακας. «Γυρνούσε πάντα με τη μηχανή του και ήταν πάνα χαλαρός. Έμοιαζε πολύ νορμάλ. Ποτέ δεν υποπτευθήκαμε τίποτα γιατί ξέραμε ότι είχε δουλέψει ως αστυνομικός» ανέφερε ένας γείτονας του.


Οι αρχές δεν ασχολούνται

Η υπόθεση του Τσάβες επανέφερε στο προσκήνιο το δυσλειτουργικό και διεφθαρμένο σύστημα στο Ελ Σαλβαδόρ. Χιλιάδες άτομα εξαφανίζονται κάθε χρόνο στη μικρή χώρα της Κεντροικής Αμερικής, στην πλειονότητα τους γυναίκες. Το σύστημα καταγραφής των εξαφανίσεων ουσιαστικά δεν λειτουργεί και δεν γίνεται καμία έρευνα. Αυτό ουσιαστικά διευκολύνει άτομα σαν τον Τσάβες αλλά και τις συμμορίες που κυριαρχούν στη χώρα. «Είναι αλήθεια ότι πρέπει να βελτιώσουμε πολύ το σύστημα και να δουλέψουμε περισσότερο πάνω στις εξαφανίσεις» παραδέχθηκε ο Αριάσα Τσίκας.

«Να τον θάψω για να βρω ηρεμία»

Η Ρόσα είναι ένα από τα άτομα που πήγαν έξω από το πράσινο σπίτι. Κρατά στα χέρια της τη φωτογραφία του χαμένου γιού της. «Εξαφανίστηκε όταν το παιδί του ήταν νεογέννητο. Προσπαθούμε να τον βρούμε Αν ο γιός μου είναι σε αυτό το μέρος θα ήθελα να βρω τα λείψανα του και να τον θάψω όπως πρέπει. Να πεθάνω και να ξέρω ότι το θέμα έχει κλείσει. Μόνο έτσι θα βρω ηρεμία» τονίζει.

Η Κανδελάρια Κάστρο πήγε στην Τσαλτσουάπα με την ελπίδα να βρει την εξαφανισμένη κόρη της. «Ήταν 24 ετών όταν χάθηκε. Ό,τι και να συνέβη, όπου και να βρίσκεται θέλω να τη βρω» λέει και δείχνει μια φωτογραφία της.

Έξω από το πράσινο σπίτι βρίσκεται και η Ελίσαμπεθ Φράνσια. Αναζητά τον γιό της που εξαφανίστηκε το 2014. «Βγήκε έξω και δεν τον είδαμε ποτέ ξανά. Τον ψάξαμε παντού. Νοσοκομεία, νεκροτομεία, παντού. Τίποτα». Η Αρέλι Αντιγιόν μίλησε είδε με τις αρχές ελπίζοντας να εντοπίσει την κόρη της. «Θυμάμαι πολύ καλά τι φορούσε όταν εξαφανίστηκε. Μου έδειξαν διάφορα αντικείμενα που βρήκαν στους τάφους. Ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα. Δεν ήταν κάτι δικό της. Ίσως όμως βρουν κάτι πιο μετά. Ίσως...».

Η φρίκη του πράσινου σπιτιού δημιούργησε μια ελπίδα σε εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους. Μια ελπίδα ότι θα δοθεί έστω ένα τέλος με τον εντοπισμό του λειψάνου. Γιατί στο Ελ Σαλβαδόρ όταν κάποια εξαφανίζεται όλοι γνωρίζουν πως οι πιθανότητες να είναι ζωντανός είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές.