Ποιος εμπνεύστηκε τελικά το σήμα του κινήματος και τι συμβολίζει;
Στα αρχεία του Αρείου Πάγου το σήμα του ΠΑΣΟΚ περιγράφεται ως «σύμπλεγμα κυκλικό, περιβαλλόμενον υπό του τίτλου του κόμματος, εντός δε του κύκλου αποτύπωμα ανατέλλοντος ηλίου». Μετά την ψηφοφορία της Κυριακής, μεταξύ των μελών του κόμματος, ο πράσινος ανατέλλων ήλιος επανέρχεται. Παράλληλα επιστρέφει και το όνομα ΠΑΣΟΚ αλλά με την προσθήκη Κίνημα Αλλαγής καθώς... σκέτο ανήκει στο χρεωμένο «μαύρο» ΑΦΜ.
Πώς γεννήθηκε όμως ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ που αποτέλεσε σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής; Ποιος ή ποιοι ήταν οι εμπνευστές του και κρύβει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα;
Τροτσκιστική έμπνευση
Κάποιες αναφορές υποστηρίζουν ότι πίσω από τον πράσινο ήλιο βρίσκεται ο ίδιος ο ιδρυτής του κόμματος, Ανδρέας Παπανδρέου. Σύμφωνα όμως με τον συνδικαλιστή και πολιτικό Δημήτρη Λιβιεράτο το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ εμπνεύστηκε η τροτσκιστική ομάδα στην οποία ανήκε. Ο Λιβιεράτος υπήρξε συνιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμμετέχοντας και στο Εκτελεστικό Γραφείο και ήταν υπεύθυνος του Κέντρου Μελετών και Διαφώτισης.
Σύμφωνα με αφήγηση του Λιβιεράτου, οι τροτσκιστές ήταν αυτοί που ανέλαβαν την ευθύνη για ένα μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ για τις πρώτες μεταδικτατορικές εκλογές του 1974, καθώς και για την οργανωτική ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ με ίδρυση γραφείων και τοπικών οργανώσεων ανά την Ελλάδα. Σύμφωνα πάντα με τα όσα είπε ήταν οι τροτσκιστές που εμπνεύστηκαν και το έμβλημα του πράσινου ήλιου για το νέο κίνημα το οποίο ενέκρινε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Λιβιεράτος αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο του 1976.
Ο πρόεδρος έχει
αποφασίσει
Το δεδομένο είναι ότι ο πράσινος ήλιος άρεσε στον Ανδρέα Παπανδρέου και όταν στο τραπέζι έπεσαν κάποιες άλλες προτάσεις δεν της συζήτησε. Συγκεκριμένα υπάρχει μια ιστορία σύμφωνα με την οποία τον Αύγουστο του 1974 στο ξενοδοχείο «Καστρί», μια ομάδα νέων πολιτικών, μεταξύ των οποίων και ο κ. Θανάσης Τσούρας, συζήτησε για το σήμα του κινήματος. Έπεσαν στο τραπέζι κάποιες προτάσεις όπως ένα ξίφος ή μια φλόγα αλλά η συζήτησε δεν προχώρησε γιατί έγινε ξεκάθαρο πως ο ιδρυτής είχε πάρει την απόφαση του.
Έτσι η συζήτηση περιορίστηκε στο πόσες ακτίνες θα έχει ο ήλιος και για λόγους συμμετρίας επιλέχθηκαν οι εννέα χωρίς να συμβολίζουν κάτι συγκεκριμένα.
Με δεδομένο ότι επιλέχθηκε το πράσινο χρώμα, το οποίο συμβολίζει την ελπίδα, το σήμα του ΠΑΣΟΚ ήθελε να στείλει ένα μήνυμα πως το σοσιαλδημοκρατικό κίνημα αποτελεί μια ανατολή της ελπίδας.
Αλλαγές και
αναγκαστική... φορμόλη
Μετά τον θάνατο του ιδρυτή του κινήματος υπήρξαν κάποιες φωνές που ζήτησαν ακόμα αλλαγή του σήματος. Σύμφωνα με μια αναφορά ο Μιχάλη Χρυσοχοΐδης (πλέον πολιτεύεται με τη Νέα Δημοκρατία) πρότεινε το 2001 να αλλάξει ο πράσινος ήλιος με το γράμμα «Δέλτα» για να συμβολίζει τη δημοκρατία. Η πρόταση δεν βρήκε απήχηση για να το πούμε όσο πιο ευγενικά γίνεται.
Όταν την προεδρία ανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου ο ήλιος άλλαξε γραφιστικά ενώ το πορτοκαλί χρώμα μπήκε δυναμικά στη... ζωή του κόμματος. Μάλιστα ο Παπανδρέου επέλεξε το ίδιο χρώμα και για το ΚΙΔΗΣΟ, κόμμα το οποίο ίδρυσε μετά την αποχώρηση του από το ΠΑΣΟΚ.
Ο πράσινο ήλιος και το όνομα ΠΑΣΟΚ μπήκαν σταδιακά στη «φορμόλη»
όταν μετά και την αποχώρηση από την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, η διάδοχος
του Φώφη Γεννηματά επιχείρησε να συμμαζέψει τα οικονομικά του κόμματος και προχώρησε
σε διακανονισμό των χρεών. Το ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ «μαύρισε» και η συντριπτική
πλειοψηφία των εσόδων του Κινήματος δίνεται στην προσπάθεια να καλυφθούν τα υπέρογκα
ποσά από τα δάνεια που είχε λάβει. Γι' αυτό άλλωστε σε πρόσφατη ανάρτηση του ο
σύζυγος της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά είχε τονίζει ότι επιστροφή του ονόματος
ΠΑΣΟΚ χωρίς προσθήκη δεν είναι δυνατή.