Το παιδί-θαύμα της ζωγραφικής που εξαφανίστηκε λίγα μέτρα από το σπίτι του


Η υπόθεση της εξαφάνισης του 13χρονου Νταβίντ Γκερέρο Γκεβάρα. Η εμπλοκή ενός Ελβετού και οι πληροφορίες που δεν οδήγησαν πουθενά

Οι αναλυτές της Interpol χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως μια από τις πιο περίεργες που έχουν αντιμετωπίσει. Δυστυχώς η εξαφάνιση ενός παιδιού δεν είναι κάτι σπάνιο όμως η περίπτωση του 13χρονου Νταβίντ Γκερέρο Γκεβάρα είναι ιδιαίτερη καθώς όπως τονίζουν οι ερευνητές φαίνεται «σαν να άνοιξε η γη και να τον κατάπιε».

Τη Δευτέρα 6 Απριλίου 1987 ο Νταβίντ έφυγε από το σπίτι του στο νούμερο 25 της οδού «25 Años de Paz» στη Μάλαγα. Ήταν έξι το απόγευμα όταν χαιρέτησε τη μητέρα του Αντονία. «Τον κοιτούσα από το παράθυρο της κουζίνας. Μου έγνεψε και έστριψε στη γωνία. Δεν τον είδα ποτέ ξανά» θα πει η ίδια.

Ο 13χρονος πήγαινε να πάρει το λεωφορείο ώστε να πάει σε ένα ραντεβού. Θα έδινε ραδιοφωνική συνέντευξη σε παραγωγό του «Radio Popular» καθώς τρεις μέρες πριν είχε προκαλέσει αίσθηση σε ολόκληρη την Ισπανία. Τα έργα του είχαν εκτεθεί σε μια ομαδική έκθεση ζωγραφικής με θέμα τη Μεγάλη Εβδομάδα και οι κριτικοί είχαν μείνει άφωνοι από το ταλέντο του. Ένα πορτρέτο του Χριστού το οποίο σχεδίασε μέσα σε ένα βράδυ είχε τραβήξει όλα τα βλέμματα. Οι ειδικοί έβλεπαν στον Νταβίντ ένα τεράστιο ταλέντο που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην τέχνη.

Ο μικρός όμως δεν πήγε ποτέ στην γκαλερί για να δώσει συνέντευξη, ούτε στο μάθημα που είχε μετά. Χάθηκε 200 μέτρα από το σπίτι του. «Για μήνες καθόμουν στον καναπέ και περίμενα. Άφηνα την πόρτα της εισόδου ανοιχτή και άναβα όλα τα εξωτερικά φώτα. Τον περίμενα να γυρίσει από την πόρτα που έφυγε» θα πει η Αντονία Γκεβάρα (φωτό κάτω). Ο Νταβίντ όμως δεν επέστρεψε ποτέ.

Έρευνα χωρίς αποτέλεσμα

Η οικογένεια ενημέρωσε άμεσα τις Αρχές και ξεκίνησε έρευνα. Η αστυνομία ακολούθησε κάθε πιθανή διαδρομή που θα μπορούσε να έχει πάρει ο 13χρονος. Δεν βρήκαν ούτε έναν μάρτυρα που να πει ότι τον συνάντησε. Κανένα στοιχείο, καμία πληροφορία που να βοηθήσει στην έρευνα. Ο Νταβίντ είχε στρίψει στη γωνία και είχε απλά εξαφανιστεί.

Οι αρχές στράφηκαν στην οικογένεια και το περιβάλλον του 13χρονου αλλά κατέληξαν και πάλι σε αδιέξοδο. Ο Χόρχε Καλδερόν και η Αντονία Γκεβάρα είχαν συνολικά τρία παιδιά και όλοι θα καταθέσουν ότι ήταν μια τυπική ισπανική οικογένεια. Αγαπούσαν πολύ τα παιδιά τους και δεν είχαν αναφερθεί ποτέ προβλήματα. Ο Νταβίντ δεν είχε μπλεξίματα στο σχολείο και το μόνο που «αποκάλυψε» η αστυνομία είναι ότι είχε μεγάλος άγχος για τη συνέντευξη και του πονούσε το στομάχι.

Ο Ελβετός

Είχαν περάσει τρία χρόνια από την εξαφάνιση όταν μια καμαριέρα ξενοδοχείου στη Μάλαγα επικοινώνησε με την αστυνομία και είπε ότι στο τραπέζι ενός δωματίου είχε βρει μια χαρτοπετσέτα που έγραφε: «David Guerrero. Huelin» (το όνομα του παιδιού και η γειτονία που έμενε στη Μάλαγα).

Οι αρχές εντόπισαν ποιος έμενε στο δωμάτιο. Ήταν ένας Ελβετός φωτογράφος που ταξίδευε σε όλο τον κόσμο και φωτογράφιζε παιδιά. Όταν πήγαν στο σπίτι του στην Ελβετία η σύζυγος του, τους ενημέρωσε ότι ο ύποπτος πέθανε περίπου έναν χρόνο πριν στο Μαρόκο. Τους έδωσε την άδεια να ξεψαχνίσουν όλο το αρχείο του όμως δεν βρήκαν τίποτα σχετικό με τον Νταβίντ. Ούτε κάποια αναφορά, ούτε κάποιο στοιχείο.

Το μυστήριο του Ελβετού «ενίσχυσε» ένα σκίτσο. Το είχε σχεδιάσει ο Νταβίντ λίγες μέρες πριν εξαφανιστεί και το είχε δώσει στη συμμαθήτρια του Χέμα. Όταν είδε τη φωτογραφία του Ελβετού στην τηλεόραση θυμήθηκε το σκίτσο.

«Ήμασταν στην τάξη και κάναμε σχέδιο. Του ζήτησα να μου ζωγραφίσει κάτι και να μου το δώσει ως δώρο. Σχεδίασε μια καρικατούρα και μου την έδωσε. Όταν την είδα τον ρώτησα ποιος είναι ο άντρας. Κατέβασε τα μάτια του και μου είπε ότι δεν ξέρει» θα πει η Χέμα.  

Ο Νταβίντ είχε σχεδιάσει έναν ηλικιωμένο άντρα με έντονα χαρακτηριστικά. Πράγματι έμοιαζε με τον Ελβετό που είχε γράψει το όνομα του παιδιού στη χαρτοπετσέτα.

Ο Χερβάσιο

Τον Ιούλιο του 1996 η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Η οικογένεια συνέχισε τη δική της έρευνα με τη βοήθεια ιδιωτικού ντετέκτιβ αλλά και ενός δημοσιογράφου. Βρήκαν έναν μάρτυρα ο οποίος υποστήριξε ότι είδε τον Νταβίντ να πηγαίνει στο εργαστήριο ζωγραφικής. Ακολουθώντας αυτό το στοιχείο δέχθηκαν ένα ανώνυμο τηλεφώνημα. Μια ανδρική φωνή τους είπε: «Ψάξτε τον Χερβάσιο από το εργαστήρι». Δεν εντοπίστηκε κάποιος με αυτό το όνομα ή παρατσούκλι. Αδιέξοδο για μια ακόμα φορά.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 οι Αρχές ανακήρυξαν επισήμως νεκρό τον Νταβίντ. Η οικογένεια του ελπίζει ότι τον απήγαγαν και ζει ακόμα. Υπήρξε μια πληροφορία ότι βρίσκεται στην Πορτογαλία αλλά δεν επιβεβαιώθηκε. Στις μέρες μας η υπόθεση παραμένει ανοιχτή. Πλέον έχουν περάσει 36 χρόνια από την εξαφάνιση του μικρού ζωγράφου.