Το NBA γύρισε την πλάτη στον παίκτη με αυτισμό Τόνι Σνελ, όταν το είχε περισσότερο ανάγκη

Ο παίκτης του ΝΒΑ αναζητούσε διακαώς ένα νέο συμβόλαιο για να εξασφαλίσει τα δύο παιδιά του που διαγνώστηκαν με αυτισμό, αλλά κανείς δεν τον άκουσε

Ο παίκτης του μπάσκετ και του ΝΒΑ, Τόνι Σνελ, είχε μια πολύ σημαντική αποστολή αυτή τη σεζόν. Έπρεπε οπωσδήποτε να βρει μια ομάδα του ΝΒΑ, για να κάνει μαζί της συμβόλαιο, ώστε να παραμείνει για δέκατη χρονιά στην πιο σημαντική μπασκετική λίγκα των ΗΠΑ και όλου του κόσμου.

Το θέμα δεν ήταν τα χρήματα που θα του απέφερε αυτό το συμβόλαιο, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό: η διασφάλιση της ιατρικής περίθαλψης των παιδιών του, τα οποία διαγνώστηκαν με αυτισμό. Οι μέρες πέρασαν και έφτασε η 2α Φεβρουαρίου, η οποία ήταν η καταληκτική ημερομηνία, για να βρει ομάδα. Παρά την δημόσια έκκληση του ίδιου και αρκετών άλλων διάσημων υποστηρικτών του καμία ομάδα δεν συμφώνησε μαζί του.

Αυτή είναι η ιστορία του πρώην πλέον ΝΒΑer.  

Ο Τόνι Σνελ αγωνιζόταν τα τελευταία εννέα χρόνια στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ. Όλα αυτά τα χρόνια έχει αγωνιστεί σε ομάδες όπως οι Σικάγο Μπουλς, οι Ντιτρόιτ Πίστονς, οι Ατλάντα Χοκς, οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, οι Νιου Όρλεανς Πέλικανς, ενώ ήταν και συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούμπο στους Μιλγουόκι Μπακς. Η αλήθεια είναι ότι ο Σνελ μάλλον δεν εντυπωσίασε ποτέ με τις επιδόσεις του στους αγώνες, αν και είχε κάποιες μικρές «εκλάμψεις». Μάλιστα, σε αυτόν ανήκει και ένα σπάνιο αρνητικό ρεκόρ: Είχε καταγράψει, σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια, 0 πόντους, 0 ριμπάουντ, 0 ασίστ, 0 μπλοκ, 0 κλεψίματα σε περισσότερα από δέκα λεπτά συμμετοχής.

Αυτό σημαίνει ότι ο Σνελ δεν ήταν ακριβώς περιζήτητος από τις ομάδες του ΝΒΑ και σχεδόν καμία δεν ήταν πρόθυμη να υπογράψει μαζί του συμβόλαιο. Ωστόσο, ένα συμβόλαιο για δέκατο χρόνο στο ΝΒΑ ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τον Σνελ αλλά και όλη την οικογένειά του και ο ίδιος ήλπιζε ότι θα πείσει κάποια ομάδα όχι εξαιτίας των ικανοτήτων του, αλλά για χάρη των παιδιών του.

Οι δύο γιοι του, ο δίχρονος Κάρτερ και ο τρίχρονος Κένζο, διαγνώστηκαν στο φάσμα του αυτισμού και αυτό σημαίνει ότι θα έχουν επιπλέον ανάγκες φροντίδας σε όλη τους τη ζωή. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2023 και ο ίδιος ο Σνελ διαγνώστηκε ότι βρίσκεται στο φάσμα κάτι που δεν το ήξερε αν και είναι στα 32 του και όπως λέει αυτό πλέον εξηγεί πολλά για τη συμπεριφορά του.

«Μου άλλαξε τη ζωή, τα πάντα σχετικά με τη ζωή μου, με έκανε να την καταλάβω καλύτερα. Ήταν σαν να απέκτησα διαύγεια, σαν να έβαλα γυαλιά 3D» είχε πει ο Σνελ, όταν διαπίστωσε ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Ήταν η εξήγηση για τη δυσκολία που είχε στο κομμάτι της κοινωνικοποίησης. «Όταν ήμουν παιδί ένιωθα διαφορετικά. Αλλά τώρα μπορώ να δείξω στο παιδί μου πως είμαι εδώ, μαζί σου και θα το περάσουμε μαζί. Θα μεγαλώσουμε μαζί και θα κάνουμε πολλά πράγματα μαζί» είχε δηλώσει επίσης.

Σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει για τους παίκτες του ΝΒΑ, όσοι μείνουν για δέκα χρόνια στη λίγκα διασφαλίζουν ότι όταν συνταξιοδοτηθούν θα υπάρχει για εκείνους και τις οικογένειές τους ένα πλήρες πρόγραμμα Υγείας. Στην περίπτωση του Σνελ, ένα πλήρες πρόγραμμα Υγείας για τη σύζυγό του, τον Κάρτερ και τον Κένζο.

Λίγο πριν το deadline της 2ας Φεβρουαρίου, ο Σνελ μέσα από το «Yahoo! Sports» έκανε γνωστή την προσπάθειά του, για να βοηθήσει πρώτα απ’ όλα τα παιδιά του προκαλώντας μια έντονη συζήτηση στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, αρκετές προσωπικότητες του χώρου έσπευσαν να τον στηρίξουν. Ο πρώην θρύλος των Φοίνιξ Σανς και των Χιούστον Ρόκετς και νυν αναλυτής για το αμερικανικό κανάλι ESPN, Τσάρλς Μπάρκλεϊ, είχε αναφερθεί στο θέμα: «Ελπίζω κάποια ομάδα να υπογράψει τον Τόνι, ώστε τα δύο του παιδιά να λάβουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Δεν ξέρω αρκετά για τον αυτισμό, ξέρω όμως πόσο κοστοβόρο μπορεί να είναι το να έχεις δυο μικρά παιδιά σε αυτήν την κατάσταση, οπότε ελπίζω κάποιος να του δώσει ένα συμβόλαιο. Πάντα λέμε ότι είμαστε μια οικογένεια (στο ΝΒΑ). Υπογράψτε μαζί του για την υπόλοιπη σεζόν», τόνισε.

Τον Σνελ στήριξαν και άλλες προσωπικότητες εκτός μπάσκετ, όπως ο θρυλικός τενίστας Μπόρις Μπέκερ.

Ο ίδιος ο Τόνι Σνελ δήλωνε: «Το πρόγραμμα συνταξιοδοτικών παροχών του NBA είναι κάτι που πραγματικά χρειάζομαι. Όχι μόνο για τον εαυτό μου, αλλά για τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Εννοείται πως θέλω να γυρίσω και να αγωνιστώ στο NBA, αλλά έχω μεγαλύτερο σκοπό πλέον. Δεν αφορά εμένα πια. Αφορά τα αγόρια μου».

Τελικά… σιωπή

Ο Σνελ αναζητούσε ένα συμβόλαιο μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, το οποίο θα μπορούσε να ανανεωθεί μέχρι το φινάλε της σεζόν, ώστε να συμπληρώσει δέκα χρόνια στο ΝΒΑ. Αυτό θα συνέβαινε, μόνο αν έβρισκε μία ομάδα μέχρι τη δεύτερη ημέρα του Φεβρουαρίου.  Παρά την κινητοποίηση του ίδιου και άλλων προσωπικοτήτων αυτό τελικά δεν συνέβη.

Όπως γίνεται γνωστό, στο ΝΒΑ η απόκτηση διάφορων μισθολογικών και ασφαλιστικών προνομίων για τους παίκτες γίνεται σε διάφορα στάδια. Τα μέλη της Ένωσης κερδίζουν για πρώτη φορά συνταξιοδοτικά και ιατρικά επιδόματα μετά από τρία χρόνια υπηρεσίας στο ΝΒΑ. Με την ολοκλήρωση της έβδομης σεζόν, σε παίκτες όπως ο Σνελ προσφέρονται μεγαλύτερα προγράμματα με premium προνόμια.

Για να μπορέσει για παράδειγμα κάποιος παίκτης να έχει τη δυνατότητα να υπογράψει αμφίδρομα συμβόλαια ή για να αυξήσει το ποσοστό του ανώτατου ορίου αποδοχών του αρκεί να έχει και μόνο μια μέρα «θητείας» στο ΝΒΑ.

Ωστόσο, για να μπορεί να απολαύσει το πρόγραμμα συνταξιοδοτικών παροχών του NBA δεν αρκεί να υπογράψει για μόνο δέκα μέρες από την δέκατη σεζόν του. Θα πρέπει να ολοκληρώσει όλη τη δέκατη χρονιά ή να παίξει στο 50% των αγώνων της σεζόν. Όπως λένε πηγές από το λίγκα, αν αρκούσε ένα συμβόλαιο μόλις δέκα ημερών πολλές από τις ομάδες του ΝΒΑ θα το έκαναν για τον Σνελ. Ωστόσο, καμία δεν «θυσίασε» το συμβόλαιο μιας χρονιάς, για να τον βοηθήσει.  

Οι ομάδες του ΝΒΑ πρέπει να κάνουν κανονικές… εξισώσεις για να μπορέσουν να κλείσουν τα συμβόλαια των παικτών τους κάθε χρονιά καθώς τα συνολικά χρήματα που δίνουν θα πρέπει να φτάνουν ένα συγκεκριμένο ποσό, γνωστό και ως salary cap. Έτσι, συνήθως  για να πάρει μια ομάδα έναν νέο παίκτη θα πρέπει να διώξει έναν άλλο, ώστε να μην υπερβεί το όριο. Κάπως έτσι έφυγε αναγκαστικά και ο Σνελ από το ΝΒΑ πριν από έναν χρόνο και γι’ αυτό το λόγο δεν επελέγη τώρα να επιστρέψει. Αν κάποια ομάδα τον προσλάμβανε χωρίς να διώξει κάποιον άλλο παίκτη της θα έπρεπε να πληρώσει έναν υπέρογκο φόρο πολυτελείας φτάνοντας τελικά να πληρώνει πολύ περισσότερα σε φόρους από όσα θα πλήρωναν στον ίδιο τον Σνελ. Όπως φάνηκε καμία ομάδα δεν ήταν διατεθειμένη να το κάνει.

Φυσικά, αυτό έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στις ΗΠΑ καθώς οι περισσότερες ομάδες του ΝΒΑ βγάζουν υπέρογκα ποσά κάθε σεζόν. Οπότε δημιουργεί απορίες για ποιο λόγο δεν μπόρεσε καμία να βοηθήσει τον Σνελ, τη στιγμή που πολλές από τις ομάδες της λίγκας έχουν στα ρόστερ τους παίκτες που δεν είναι πολύ καλύτεροι από τον Σνελ. Ο ίδιος κατά τη διάρκεια της εννιάχρονης καριέρας του στο ΝΒΑ ήταν «ειδικός» στα τρίποντα και την άμυνα έχοντας κατά μέσο όρο 21,8 λεπτά παιχνιδιού σε 601 αγώνες ΝΒΑ και ευστοχία 39,4% στα τρίποντα, ενώ έβαλε 6,1 πόντους ανά παιχνίδι κατά μέσο όρο.

Ο ίδιος πάντως λέει ότι δεν πτοείται: «Θα συνεχίσω μέχρι να τα καταφέρω. Θα συνεχίσω», ανέφερε μιλώντας στον δημοσιογράφο Νόα Ντάλζελ.

Ο Τόνι Σνελ από τον Ιανουάριο του 2023 βρίσκεται στους Μέιν Σέλτικς, την θυγατρική ομάδα της Μπόστον Σέλτικς που αποτελεί και «φυτώριο» για τα νέα της ταλέντα. Την περασμένη σεζόν, είχε μέσο όρο 10,8 πόντους, 5,9 ριμπάουντ και 2,2 ασίστ για τον σύλλογο, αλλά φέτος με τους Τζόρνταν Γουόλς και Ντρου Πίτερσον να αγωνίζονται πλέον περισσότερα λεπτά, οι επιδόσεις του έχουν μειωθεί φτάνοντας στους 5,6 πόντους κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι.

Ωστόσο, ο Σνελ λέει ότι δίνει προτεραιότητα στην άμυνα, ενώ έχει αναλάβει έναν κρίσιμο ρόλο καθοδηγητή για τα νεότερα παιδιά στο ρόστερ μιας και ο ίδιος είναι 10 χρόνια μεγαλύτερος από τους περισσότερους. Και φυσικά εστιάζει στην προσπάθειά του να επιστρέψει στο ΝΒΑ, ώστε να εξασφαλίσει το πολυπόθητο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για τα παιδιά του.