Πότε γερνάει ο εγκέφαλος μας;


Μια μεγάλη έρευνα έδωσε απαντήσεις στο γιατί επιβραδύνεται η ταχύτητα απάντησης και λήψης απλών αποφάσεων και πότε πραγματικά ο εγκέφαλος μας δείχνει σημάδια κόπωσης

Απαντήσεις στα ερωτήματα πότε και με τι ρυθμό γερνάει ο εγκέφαλος μας. δίνει μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα. Ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον δρ. Μίσα φον Κράουζε του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, ανέλυσε έναν τεράστιο όγκο στοιχείων από σχεδόν 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους 10 έως 80 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα διαδικτυακό πείραμα που κατέγραψε τους χρόνους αντίδρασης σε ένα νοητικό-γνωστικό τεστ. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κατηγοριοποιήσουν μια σειρά από λέξεις και εικόνες που εμφανίζονταν αστραπιαία στην οθόνη, πατώντας το σωστό πλήκτρο. Έδιναν απλές απαντήσεις όπως λευκό ή μαύρο και καλό ή κακό. Το αποτέλεσμα της έρευνας δημοσιεύθηκε στην επιστημονική ιστοσελίδα nature.com .

Επιβράδυνση αλλά για άλλους λόγους

Επιβεβαιώθηκε λοιπόν ότι ο χρόνος αντίδρασης στο να πάρουμε απλές αποφάσεις και η ταχύτητα των επιλογών μας αρχίζει να επιβραδύνεται μετά την ηλικία των 20 ετών. Οι επιστήμονές τονίζουν όμως ότι αυτό δεν αποτελεί σημάδι μείωσης της νοητικής μας ταχύτητας αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας πιο περίπλοκης διαδικασίας που κάνει ο εγκέφαλος μας. Μετά τα 20 και κυρίως μετά τα 30 χρόνια, αναφέρει η έρευνα, ο άνθρωπος έχει μια πιο επιφυλακτική και προσεκτική στάση απέναντι σε απαντήσεις και επιλογές. Επεξεργάζεται διαφορετικά ακόμα και απλά ερωτήματα και δεν είναι τόσο αυθόρμητος.

«Η κοινή πεποίθηση είναι ότι όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο αργά αντιδρούμε σε εξωτερικά ερεθίσματα. Ότι η ταχύτητα του εγκεφάλου μας είναι γρηγορότερη στην ηλικία των 20 και στη συνέχεια μειώνεται. Η έρευνα όμως έδειξε ότι η επιβράδυνση σε άτομα άνω των 30 δεν οφειλόταν στην ταχύτητα του εγκεφάλου. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα απαντούσαν πιο αργά γιατί ήταν πιο προσεκτικά και προσπαθούσαν να αποφύγουν τα λάθη», τονίζει ο δρ. Φον Κράουζε.

Οι ερευνητές επισημάνουν ότι η επιβράδυνση δεν πρέπει να συγχέεται με την ταχύτητα του εγκεφάλου μας όταν καλείται να πάρει μια απόφαση. Ο πιο ώριμος άνθρωπος ακολουθεί απλά μια διαφορετική, πιο περίπλοκη διαδικασία.  

Τα... κακά νέα

Τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν ότι ο εγκέφαλος μας δεν γερνάει. Η έρευνα έδειξε ότι μετά την ηλικία των 60 η επιβράδυνση στις απαντήσεις μεγάλωνε σταδιακά. Πράγματι μετά την έβδομη δεκαετία ζωής ο εγκέφαλος μας δείχνει σημάδια κόπωσης τα οποία γίνονται πιο έντονα όσο μεγαλώνει κανείς. «Τουλάχιστον μέσα στο διάστημα το οποίο ονομάζουμε εργασιακή περίοδο ζωής δεν θα πρέπει να ανησυχούμε για απώλεια της νοητικής μας ταχύτητας» αναφέρει ο δρ. Φον Κράουζε και προσέθεσε ότι πράγματι ο μέσος όρος έδειξε ότι τα άτομα άνω των 60 παρουσιάζουν μια σταδιακή επιβράδυνση.