Όταν ο Ράγκναρ Λόντμπροκ πολιόρκησε το Παρίσι


Την Κυριακή του Πάσχα του 845μ.Χ. οι Βίκινγκς επιτέθηκαν στην πρωτεύουσα του Βασιλείου των Φράγκων

Από το 799μ.Χ. οι Βίκινγκς πραγματοποιούσαν επιδρομές στο Βασίλειο των Φράγκων, τη σημερινή Γαλλία. Αρχικά το αμυντικό σύστημα που είχε δημιουργήσει ο Καρλομάγνος λειτουργούσε καλά και οι Βόρειοι επιδρομείς δεν μπορούσαν να εισχωρήσουν στο βασίλειο. Μετά το 830π.Χ. όμως οι επιθέσεις έγιναν πιο οργανωμένες και πιο μαζικές. Πόλεις όπως η Αμβέρσα, η Ρουέν και η Ναντ αλώθηκαν από τους Βίκινγκς, οι οποίοι την άνοιξη του 845μ.Χ. πήραν τη μεγάλη απόφαση: θα επιτίθονταν στην καρδιά της Φραγκίας, το Παρίσι.

Οι Βίκινγκς στον Σηκουάνα

Τον Μάρτιο του 845μ.Χ. ο θρυλικός Ράγκναρ Λόντμπροκ (ή Λόθμπροκ) συγκέντρωσε μια δύναμη 5.000 ατόμων. Με 120 από τα χαρακτηριστικά τους πλοία κατευθύνθηκαν προς το Παρίσι μέσω του Σηκουάνα. Εκείνη την εποχή το μεγαλύτερο μέρος της πόλης ήταν συγκεντρωμένο στο Ile de la Cite, ένα μικρό νησί μέσα στο ποτάμι.

Στην κεφαλή της Φραγκίας και κάτοχος του τίτλου του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν ο Κάρολος ο Φαλακρός, εγγονός του Καρλομάγνου.

Μαθαίνοντας για την επερχόμενη επιδρομή χώρισε τις δυνάμεις του σε δύο τμήματα ώστε να υπερασπιστούν το Παρίσι στις δύο όχθες του ποταμού.

Οι θυσίες στον Όντιν

Οι Βίκινγκς του Λόντμπροκ έφτασαν στο Παρίσι στις 29 Μαρτίου 845π.Χ., Κυριακή του Πάσχα. Επιτέθηκαν αρχικά στην νότια όχθη και νίκησαν εύκολα τη γαλλική δύναμη που περίμενε εκεί. Ο Λόντμπροκ έδωσε διαταγή να εκτελεστούν 111 από τους αιχμαλώτους ως θυσία στον Όντιν. Τους κρέμασαν και τους τοποθέτησαν σε στύλους απέναντι από τα τείχη της πόλης. Με αυτό τον τρόπο ο Λόντμπροκ ήθελε να προκαλέσει τρόμο στους υπερασπιστές του Παρισίου και τα κατάφερε.

Τα λύτρα

Για το τι συνέβη μετά υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πιο διαδεδομένη υποστηρίζει ότι ο στρατός του Λόντμπροκ εισέβαλε στον Παρίσι και ακολούθησε σφαγή και πλιάτσικο. Σύμφωνα με τη δεύτερη οι Βίκινγκς στρατοπέδευσαν στον δάσος και διαπραγματεύτηκαν με τον Κάρολο των Φαλακρό ζητώντας του λύτρα για να μην διαλύσουν το Παρίσι. Το δεδομένο είναι ότι τελικά ο βασιλιάς της Φραγκίας συμφώνησε να πληρώσει 7.000 λίβρες (περίπου 2,5 τόνους) χρυσού και ασημιού για να αποχωρήσουν οι Βίκινγκς από την πόλη.

Ο Λόντμπροκ αποδέχθηκε τον... διακανονισμό ο οποίος θεωρείται το πρώτο επίσημο παράδειγμα του «Danegeld», της καταβολής δηλαδή λύτρων στους Βίκινγκς με αντάλλαγμα ασφάλεια από τις επιθέσεις τους.

Αποχωρώντας πάντως οι δυνάμεις του Λόντμπροκ επιτέθηκαν σε όποια πόλη βρήκαν μπροστά τους και μεταξύ άλλων κατέστρεψαν και το Αβαείο του Αγίου Μπερτέν. Υπάρχει ένας μύθος πως τις δυνάμεις των Βίκινγκς χτύπησε μια επιδημία η οποία από τους Χριστιανούς θεωρήθηκε ως η εκδίκηση του Θεού για την καταστροφή των ναών.

Η γη των Βορείων

Η ευκολία με την οποία έφτασαν στο Παρίσι οι Βίκινγκς και τα τεράστια λύτρα που εξασφάλισαν ενθάρρυνε μελλοντικές επιθέσεις στην πόλη. Το 885μ.Χ. ένας Βίκινγκ πολεμιστής με τον όνομα Ρόλο οργάνωσε μια ακόμα επίθεση στην Φραγκική πόλη. Αυτή τη φορά οι Βόρειοι πήραν πολλά περισσότερα από χρυσό και ασήμι. Το 911 στον Ρόλο δόθηκε και επίσημα ένα μεγάλο κομμάτι γης στη βόρεια Γαλλία. Μπορούσε να εγκατασταθεί εκεί και να λειτουργήσει ως εμπροσθοφυλακή απέναντι στις επιθέσεις άλλων λαών. Έτσι γεννήθηκε η Νορμανδία, η γη των Βορείων.