Η 21χρονη Αντίμπα βρέθηκε νεκρή στην όχθη ενός ποταμού. Όταν οι αρχές επιχείρησαν να κλείσουν την υπόθεση χαρακτηρίζοντας τη αυτοκτονία η οικογένεια της δεν σιώπησε και πάλεψε για δικαιοσύνη
Πακιστάν, κοιλάδα Σιμσάλ, 6 Ιουνίου 2021: H 21χρονη Αντίμπα Παρβίν είχε επισκεφθεί το σπίτι της μητέρας της. Δεν μπορούσε να μείνει πολύ καθώς, όπως είπε, ο στρατιωτικός σύζυγος της έφευγε το επόμενο πρωί για να επιστρέψει στο πόστο του. Έπρεπε να του μαζέψει τα πράγματα. Η νύφη της ήταν έγκυος εκείνη την εποχή και η Αντίμπα, πριν φύγει, έπλυνε τα πιάτα για την βοηθήσει. Ήταν πάντα ευγενική, λένε όσοι τη γνώριζαν.
Λίγο πριν φύγει από το σπίτι η μεγάλη αδελφή της Αντίμπα, Γκαζάλα τη ρώτησε: «Πώς είσαι, πώς πάνε τα πράγματα στο σπίτι;».
«Είναι εντάξει» είπε ο Αντίμπα και έφυγε μέσα στο λυκόφως.
Το επόμενο πρωί η Γκαζάλα έλαβε ένα μήνυμα από τον σύζυγο της αδελφή της, τον Ναντίμ. Το μήνυμα έλεγε: «Πού είναι η Αντίμπα;».
«Να γίνετε σαν την
Αντίμπα, μας έλεγαν»
Το όνομα της το είχε πάρει από έναν οικογενειακό φίλο. Αντίμπα σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση η μορφωμένη. Ήταν η μικρότερη από τα έξι αδέλφια, τρία αγόρια και τρία κορίτσια. Το χωριό της, το Σιμσάλ, έχει περίπου 2.000 κατοίκους. Για τα δεδομένα του Πακιστάν είναι πολύ μικρό. Θεωρείται η τελευταία... στάση πριν τα σύνορα με την Κίνα και έγινε ευρέως γνωστό από την Σαμίνα Μπάιγκ, την πρώτη γυναίκα από το Πακιστάν που ανέβηκε στο Έβερεστ.
Ο πατέρας της Αντίμπα ήταν αγρότης. Όταν πέθανε το 2012 η Αντίμπα έμενε ακόμα στο πατρικό της μαζί με την μητέρα της, μια από τις νύφες της και ένα ανιψάκι της. Είχε αναλάβει το νοικοκυριό και στο ελεύθερο της χρόνο της άρεσε να διαβάζει ρομαντικά μυθιστορήματα.
«Για το χωρίο μας η Αντίμπα ήταν ένα παράδειγμα. Οι γονείς
μας την ανέφεραν όταν μας κατσάδιαζαν. Να γίνετε σαν την Αντίμπα, μας έλεγαν.
Ήταν τόσο ήσυχη και ευγενική. Δεν της άρεσε να κουτσομπολεύει» λέει η παιδική
της φίλη, Σαζίνα και συνεχίζει: «Της άρεσε να τραγουδά, ακόμα και αν δεν ήξερε
τους στίχους. Τους άλλαζε και
εμείς γελούσαμε. Καθόταν έξω
από το σπίτι της και τραγουδούσε δυνατά. Κάποιες φορές τραγουδούσαμε μαζί. Το τραγούδι είχε γίνει ο κώδικας
μας. Μας άρεσε επίσης να πηγαίνουμε στο
ποτάμι. Εκεί την
βρήκαν».
«Χωνόταν στα βιβλία και
είχε όνειρο να γίνει δασκάλα»
Μετά το μήνυμα του Νταντίμ, η Γκαζάλα άρχισε να ψάχνει την αδελφή της. Μίλησε με τη μητέρα τους, τη θεία τους, ακόμα και με το πεθερό της Αντίμπα. «Δεν φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα που η νύφη του έλειπε» θα πει.
Η Γκαζάλα ήξερε ότι η αδελφή της δεν ήταν ευτυχισμένη. Της
είχε πει ότι την κατηγορούσαν ότι δεν κάνει τίποτα σωστά. Μόλις καθόταν λίγο να
πιεί ένα τσάι της φώναζαν. Πριν το γάμο της είχαν υποσχεθεί ότι θα μπορεί να
συνεχίσει τις σπουδές της αλλά τελικά αυτό δεν συνέβη ποτέ. «Να είσαι καλή και
η κατάσταση θα αλλάξει, της έλεγα και αυτή μου απάντησε ότι δεν της δίνουν ούτε
σαπούνι να κάνει μπάνιο» λέει η Γκαζάλα.
Όπως λέει η Σαζίνα η Αντίμπα δεν ήθελε να παντρευτεί και ονειρευόταν να σπουδάσει. «Την Αντού, όπως την έλεγα, δεν την ενδιέφερε το διαδίκτυο, το Facebook ή τα βίντεο στο Youtube. Δεν της άρεσαν καν τα καλλυντικά και τα δυτικά ρούχα. Χωνόταν στα βιβλία και είχε όνειρο να γίνει δασκάλα. Τελικά το 2018 η οικογένεια της δέχθηκε μια πρόταση για αρραβώνα και ξαφνικά η Αντίμπα παντρεύτηκε». Ο Ναντίμ την είχε δει σε έναν γάμο και τη ζήτησε από τη μητέρα της.
Στο ποτάμι...
Το πρωινό της 6ης Ιουνίου ο Μπαχτί εργαζόταν όταν του τηλεφώνησε ο αδελφός του Τζαφέρ. «Η Αντίμπα έχει εξαφανιστεί και κανείς δεν την έχει δει» του είπε. Ο Μπαχτί ανησύχησε. Η Αντίμπα ήταν το... μωρό της οικογένειας και όλοι την προστάτευαν. Γύρισε σπίτι και μαζί με έναν εξάδελφο του ξεκίνησαν να ψάχνουν την περιοχή. Δεν χρειάστηκε να ψάξουν πολύ.
Τη βρήκαν στην όχθη του ποταμού. Τα πόδια της ήταν μέσα στο νερό. Για λίγο νόμισαν ότι απλά είχε χάσει τις αισθήσεις της. Όταν πλησίασαν διαπίστωσαν ότι είναι νεκρή. Στην περιοχή οι αυτοκτονίες νεαρών ατόμων ήταν ένα συχνό φαινόμενο και αρχικά κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Αντίμπα είχε αφαιρέσει τη ζωή της.
Όταν έφτασε η τοπική αστυνομία τους είπε να κρατήσουν το νεκρό σώμα της κοπέλας και να περιμένουν να έρθει την επόμενη μέρα ειδική ομάδα από τη Λαχόρη.
Αφού η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή τα στόματα άνοιξαν. Φίλες της 21χρονης αποκάλυψαν ότι ήταν δυστυχισμένη στον γάμο της και ο αδελφός του συζύγου της απειλούσε πως θα την σκοτώσει. Η Γκαζάλα είπε ότι η αδελφή της σκεφτόταν το διαζύγιο αλλά φοβόταν για τον κοινωνικό αντίκτυπο.
Ο Ναντίμ υποσχόταν στην Αντίμπα πως η κατάσταση θα διορθωθεί. Της πήρε το τηλέφωνο της «για να σταματήσει να παραπονιέται στην οικογένεια της και να μην δημιουργεί προβλήματα».
Δικαιοσύνη για την
Αντίμπα
Όταν πλέον έφτασαν στο Σιμσάλ οι αστυνομικοί από την Λαχόρη ουσιαστικά ήταν αδύνατο να βρουν στοιχεία και να συντάξουν μια αξιόπιστη αναφορά για τον θάνατο της κοπέλας. Η οικογένεια απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτοκτονίας και κατέθεσε μήνυση κατά της οικογένειας του συζύγου της Αντίμπα. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τους αλλά μέσα σε περίπου έναν μήνα είχαν αφεθεί όλοι ελεύθεροι.
Η οικογένεια της 21χρονης απευθύνθηκε στον Τύπο και οργάνωσε συγκέντρωση ζητώντας δικαιοσύνη. Η ανταπόκριση ήταν συγκινητική. Χιλιάδες άτομα έδωσαν το παρών ζητώντας από τις αρχές να μην συγκαλύψουν την υπόθεση.
Η αστυνομία συνέλαβε και πάλι τον σύζυγο της 21χρονης και μέλη της οικογένειας του. Θα δικαστούν με την κατηγορία της δολοφονίας.
«Αν δεν γίνονταν οι συγκεντρώσεις κανείς δεν θα είχε μάθει για αυτή. Η Αντίμπα ήταν ένα συνηθισμένο κορίτσι. Πέθανε και τέλος. Γιατί να ενδιαφερθεί κάποιος;» λέει μια από τις αδελφές της, η Μεχρουνίσα. Σε μια χώρα βαθιά συντηρητική η κακοποίηση αλλά ακόμα και οι δολοφονίες γυναικών αντιμετωπίζονται πολλές φορές ως υποθέσεις «δεύτερης κατηγορίας». Η ιστορία της Αντίμπα και το γεγονός ότι η οικογένεια δεν σιώπησε αλλά πάλεψε για δικαιοσύνη αποτελεί μια αχτίδα ελπίδας.