Μαρτυρίες Ρώσων επίστρατων: Άνθρωποι διαλύονται μπροστά μας, άνθρωποι χάνουν το μυαλό τους. Δεν έχουμε ιδέα τι να κάνουμε


«Πάμε στην πρώτη γραμμή με δύο εβδομάδες εκπαίδευση. Δεν είμαστε έτοιμοι γι' αυτό» αναφέρουν Ρώσοι που επιστρατεύτηκαν και βρέθηκαν ξαφνικά στην καρδιά του μετώπου

Ο Αλεκσέι Αγκαφόνοφ έφτασε στην περιοχή του Λουχάνσκ την 1η Νοεμβρίου 2022. Ανήκε σε μια μονάδα επίστρατών που στάλθηκε από τη Ρωσία για την ενίσχυση του μετώπου στην Ουκρανία. Λίγες ώρες μετά την άφιξη, στη μονάδα δόθηκαν εργαλεία με την εντολή να σκάψουν χαρακώματα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Το σκάψιμο γινόταν με βάρδιες γιατί τα εργαλεία δεν ήταν αρκετά για όλους. Τις πρώτες πρωινές ώρες ο ουρανός φωτίστηκε. Το ουκρανικό πυροβολικό τους είχε εντοπίσει και μια βροχή βλημάτων έπεσε στην μονάδα του Αγκαφόνοφ.

«Ένα ουκρανικό drone πέταξε από πάνω μας και μετά το πυροβολικό τους άρχισε να μας σφυροκοπά για ώρες και ώρες, χωρίς να σταματά» λέει ο Αγκαφόνοφ σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

«Είδα ανθρώπους να διαλύονται μπροστά μου, η μονάδα μου χάθηκε, καταστράφηκε», τονίζει και αποκαλύπτει ότι οι διοικητές τούς είχαν εγκαταλείψει λίγο πριν ξεκινήσει ο βομβαρδισμός. Ο Αγκαφόνοφ επιστρατεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου μαζί με ακόμα 570 άτομα. Παρουσιάστηκε στην πόλη Βορονέζ στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Όταν ο βομβαρδισμός σταμάτησε ο Αγκαφόνοφ και περίπου δέκα ακόμα επιζώντες έφυγαν από το δάσος έξω από την πόλη Μακίιβκα. Με τα πόδια έφτασαν στο Σβατόνε, μια πόλη στο Λουχάνσκ που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Κατέλυσαν σε ένα εγκαταλελειμμένο και επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με άλλα άτομα της μονάδας.

Ο Αγκαφόνοφ υπολογίζει ότι από την ουκρανική επίθεση επέζησαν μόλις 130 άτομα από τα 570 με τα οποία έφτασε στο Λουχάνσκ. Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα είναι η μεγαλύτερη απώλεια επίστρατων από την αρχή της επιστράτευσης στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Πολλοί από αυτούς που επέζησαν έχουν χάσει το μυαλό τους μετά από αυτό που συνέβη. Κανείς δεν θέλει να επιστρέψει», τονίζει.

«Δεν είχαμε ιδέα τι να κάνουμε»

Το περιστατικό είναι χαρακτηριστικό για το τι συμβαίνει με τους Ρώσους επίστρατους. Ανέτοιμοι και ουσιαστικά χωρίς εκπαίδευση ρίχνονται στην πρώτη γραμμή για να ανακόψουν την ουκρανική προώθηση. Αναπόφευκτα οι απώλειες είναι μεγάλες καθώς ο ουκρανικός στρατός είναι πιο εξελιγμένος τεχνολογικά και διαθέτει τον πιο σύγχρονο οπλισμό.

Ένας ακόμα στρατιώτης, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μίλησε στην Guardian. «Ήμασταν απολύτως εκτεθειμένοι. Δεν είχαμε ιδέα τι να κάνουμε. Εκατοντάδες από εμάς σκοτώθηκαν. Δύο εβδομάδες εκπαίδευσης δεν σε προετοιμάζει γι’ αυτό» τόνισε.

Τη δική του μαρτυρία έδωσε ο επίστρατος Νικολάι Βορόνιν ο οποίος μίλησε στη ιστοσελίδα Verstka. «Υπήρχαν πολλοί νεκροί. Κείτονταν παντού. Τα χέρια και τα πόδια τους ήταν κομμένα. Τα φτυάρια που μας είχαν δώσει για να σκάψουμε χαρακώματα τώρα τα χρησιμοποιούσαμε για να ανοίξουμε τάφους» είπε.

Κριτική και στο εσωτερικό της Ρωσίας

Οι βαριές απώλειες έχουν προκαλέσει οργή στο εσωτερικό της Ρωσίας. Το Σάββατο (5/11/22) μια ομάδα από συζύγους επιστράτων έστειλε ένα οργισμένο βίντεο-μήνυμα σε έναν τοπικό κυβερνήτη. «Από την πρώτη μέρα βάζουν τους κληρωτούς στην πρώτη γραμμή. Η διοίκηση άφησε το πεδίο της μάχης και το έσκασε», τόνισε η Ιρίνα Βορονίνα, σύζυγος επίστρατου ο οποίος έχει σταλεί στο ουκρανικό μέτωπο.

«Μας λένε από το τηλέφωνο ότι οι γιοί μας είναι ζωντανοί και υγιείς. Ότι επιτελούν το στρατιωτικό τους καθήκον. Πώς γίνεται να είναι ζωντανοί και υγιείς όταν όλοι σκοτώνονται εκεί;», αναρωτιέται η μάνα ενός από τους νεαρούς που επιστρατεύτηκαν και μεταφέρθηκαν στο μέτωπο.

Η χαοτική κατάσταση με την επιστράτευση, η έλλειψη εκπαίδευσης και οι πολυάριθμες απώλειες έχουν οδηγήσει ακόμα και τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της εισβολής να ασκούν κριτική. Η Αναστασία Κασεβάροβα, δημοσιογράφος κοντά στην κυβέρνηση Πούτιν που στήριξε την απόφαση για εισβολή, κατακεραύνωσε τους διοικητές του στρατού.

«Ομάδες επίστρατων είναι εγκαταλελειμμένες χωρίς επικοινωνία, χωρίς τον κατάλληλο οπλισμό, χωρίς φάρμακα, χωρίς την υποστήριξη του πυροβολικού. Τσίγκινα φέρετρα (έκφραση που έχει μείνει από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν) ήδη έρχονται. Μας είπατε ότι θα γίνει εκπαίδευση και δεν θα τους στείλετε στην πρώτη γραμμή μέσα σε μια εβδομάδα. Μας είπατε ψέματα πάλι;» έγραψε σε κείμενο της.

Στα social media ανεβαίνουν βίντεο με ομάδες επίστρατων να διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν πληρώνονται και για την έλλειψη τροφής. Ομάδες νεαρών φωνάζουν και βρίζουν αξιωματικούς. Μεθυσμένοι επίστρατοι πιάνονται στα χέρια.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει διαισθανθεί τη δυσαρέσκεια και τη Δευτέρα (7/11/22) είπε ότι θα συζητήσει προσωπικά με τους Ρώσους το θέμα της επιστράτευσης και γιατί πρέπει να στηριχθεί. Κάλεσε τους αξιωματικούς να είναι προσεκτικοί με τα άτομα που επιστρατεύονται, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

«Σπατάλη» ανθρώπινων ζωών

Στρατιωτικά η επιστράτευση ως τώρα δεν έχει προσφέρει κάτι στη Ρωσία. Το ανεκπαίδευτο και ελλιπώς εξοπλισμένο προσωπικό αντιμετωπίζεται εύκολα από τους Ουκρανούς. Ο ρωσικός στρατός παραμένει σε θέση άμυνας. Μια αναφορά του αμερικανικού ινστιτούτου Study of War υποστηρίζει ότι ο ρωσικός στρατός «σπαταλά αυτή τη νέα ροή προσωπικού για μικρές οριακές νίκες».

«Οι Ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα σημείωναν μεγαλύτερη επιτυχία αν συγκέντρωναν αυτό το προσωπικό ώστε να δημιουργηθεί μια μαζική δύναμη που θα μπορούσε να σπάσει την ουκρανική άμυνα», προσθέτει.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επιχείρησης στο χωριό Παβλίβκα για το οποίο ασκήθηκε έντονη κριτική από δημοσιογράφους που στηρίζουν τον Πούτιν και την εισβολή. Στις 2 Νοεμβρίου η διοίκηση του ρωσικού στρατού διέταξε επίθεση στο χωριό. Η επιχείρηση δεν ήταν σχεδιασμένη σωστά και η πληροφόρηση για τις δυνάμεις του εχθρού ήταν λανθασμένη. Σύμφωνα με αναφορές οι Ρώσοι έχασαν πάνω από 300 στρατιώτες.