Μείνε σπίτι, αν δεν θες να χορέψεις μαζί τους...



Ποιοι είναι οι τύποι που κάνουν εντυπωσιακές χορογραφίες κρατώντας στους ώμους τους το φέρετρο ενός νεκρού και έχουν δημιουργήσει τα πιο viral meme των ημερών;

Είναι σχεδόν αδύνατο να μην έχετε συναντήσει τις τελευταίες εβδομάδες στο ίντερνετ κάποιο meme ή βίντεο με ορισμένους τύπους, οι οποίοι κουβαλούν φέρετρα με νεκρούς και ταυτόχρονα επιδίδονται σε ευφάνταστες χορογραφίες! Ποιοι είναι όμως οι συγκεκριμένοι κύριοι και γιατί χορεύουν ενώ κουβαλούν έναν νεκρό άνθρωπο;


Οι χορευτές του Αϊντού

Όλη η ιδέα ξεκίνησε από τον Μπέντζαμιν Αϊντού από την Γκάνα. Το 2010 ίδρυσε ένα γραφείο κηδειών στην χώρα του αλλά σύντομα κατάλαβε ότι ήθελε να κάνει το… κάτι παραπάνω. Έτσι, αποφάσισε να προσθέσει χορογραφία κατά την μεταφορά του νεκρού στην τελευταία του κατοικία και να βάλει λίγο περισσότερο… στυλ σε όλη την τελετή.

Όπως λέει ο Αϊντού στο BBC πάντα ρωτά τους πελάτες του: «Το θες απλό ή λίγο περισσότερο εντυπωσιακό; Ή μήπως θες και ειδική χορογραφία κατά τη διάρκεια της πορείας;».


Οι χορευτές του Αϊντού κρατώντας στον ώμο τους το φέρετρο με τον νεκρό μέσα χορεύουν ακολουθώντας συγκεκριμένη χορογραφία, κάνουν στροφές, πέφτουν στο έδαφος, πετούν ακόμα και το φέρετρο στον αέρα! Σε άλλες περιπτώσεις ακολουθούν πεζή την νεκροφόρα και επιδεικνύονται και πάλι σε εντυπωσιακά χορευτικά.


Πολύ σημαντική είναι επίσης και η αμφίεσή τους. Ο Αϊντού επενδύει πολλά για τα σωστά ρούχα που πρέπει να φορούν οι νεκροπομποί-χορευτές του και διαλέγει συνήθως στολές με φωτεινά και έντονα χρώματα.

Η διάσημη τελετή του Αϊντού κοστίζει για τον κάθε πελάτη τουλάχιστον 2.200 κέντις Γκάνας (387 δολάρια), ενώ η ζητηση είναι τόσο μεγάλη που δουλεύουν γι’ αυτόν περίπου 100 γυναίκες και άντρες.

«Οι άνθρωποι εδώ περηφανεύονται για το πόσα πολλά χρήματα χάλασαν για την κηδεία του αγαπημένου τους. Μπορούν να πουν με περηφάνια: Χάλασα 10.000 κέντις. Οι Γκανέζοι δεν λυπούνται τα έξοδα για τις κηδείες γιατί ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τους νεκρούς απ’ ό ,τι για τους ζωντανούς. Απλώς πέθανε και θα δεις πόσοι σε αγαπάνε», λέει ο Αϊντού.

Μιλώντας τώρα στο ισπανικό ραδιόφωνο Cadenaser ο Αϊντού λέει ότι χαίρεται με την πρόσφατη φήμη που απέκτησε μέσα από αυτά τα meme: «Νιώθω υπέροχα. Νιώθω ότι είμαι διάσημος σε όλον τον κόσμο. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα βίντεο μου για να φτιάξουν memes, με παίρνουν τηλέφωνο ή μου γράφουν για να μου δώσουν συγχαρητήρια και αυτό με κάνει να νιώθω υπέροχα. Είναι τιμή για μένα που οι άνθρωποι μπορούν να με δουν στα κοινωνικά δίκτυα. Πολλοί με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε ότι είναι θαυμαστές μου και νιώθω όμορφα.

Τα διάσημα meme

To 2017 το BBC αφιέρωσε ένα μίνι ντοκιμαντέρ στους «Χορευτές Νεκροπομπούς», όπως το ονόμαζε ωστόσο για κάποιο λόγο το διαδίκτυο τους «ανακάλυψε» εδώ και λίγες εβδομάδες. Προφανώς, η καραντίνα και οι ατελείωτες ώρες που μπορεί πλέον να χαζέψει στο διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσουν σε… διαμάντια! 



Αν και δεν είναι γνωστό πότε δημιουργήθηκε το πρώτο meme, σύμφωνα με τα στοιχεία του Know Your Meme, το πρώτο meme παρατηρήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου με την προσθήκη του τραγουδιού «Astronomia» του Τόνι Ίγκι και σκηνές που έδειχναν στιγμές από ατυχήματα που θα μπορούσαν να έχουν μοιραία έκβαση. Από τότε τα meme που δημιουργήθηκαν είναι ατελείωτα...

Τα meme με τους χορευτές του Αϊντού στο διαδίκτυο είναι άκρως ευφάνταστα, ενώ φυσικά έχουν δημιουργηθεί και ειδικά με μηνύματα για τον κοροναϊό! Ένα από αυτά – που θα μπορούσε να είναι και διαφήμιση του Αϊντού- λέει χαρακτηριστικά: «Μείνε σπίτι ή χόρεψε μαζί μας»!

Ο θάνατος στην Γκάνα

Όλο αυτό το είδος της τελετής και της μεγάλης της επιτυχίας της βασίζεται κατά κύριο λόγο στην γενικότερη φιλοσοφία των Γκανέζων γύρω από τον θάνατο.

Στην Γκάνα συνήθως οι κηδείες θεωρούνται γιορτή και οι οικογένειες ξοδεύουν χιλιάδες κέντις για φαγητό, ποτά, πόστερ, φωτογράφους ή ακόμα και βιντεογράφους, ενώ δεν λείπει και η μουσική από συγκροτήματα ή DJ. Οι κηδείες μπορεί να κρατήσουν ακόμα και επτά μέρες και πλήθος κόσμου να συμμετέχει, ανάλογα με το πόσο αγαπητός ήταν ο νεκρός όσο ζούσε. Οι κηδείες στην Γκάνα έχουν υψηλό συμβολισμό και κατά τη διάρκειά τους κάνουν προσφορές στα πνεύματα των προγόνων τους χορεύοντας παράλληλα με συνοδεία δυνατής μουσικής, ώστε να συνοδεύσουν τον νεκρό στο τελευταίο ταξίδι του.

Βέβαια αυτό δεν είναι  πάντα εύκολο για όλους. Πολλές φορές οι φτωχές οικογένειες αναγκάζονται να πάρουν δάνεια και χρεώνονται σε μεγάλο βαθμό για να μπορέσουν κάνουν την κηδεία που επιτάσσει η παράδοση καθώς μόνο ένα σκαλιστό φέρετρο μπορεί να κοστίζει έως και 2.500 κέντις (431 δολάρια).


Ο ίδιος ο Αϊντού λέει ανέφερε στο Cadenaser: «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να γιορτάζουμε τον θάνατο. Γιατί; Επειδή, όταν ένας άνθρωπος φεύγει πρέπει να τον θυμόμαστε για όσα έκανε στη ζωή του, τι έχει προσφέρει, τι έχει κάνει για σένα. Με κάποιον τρόπο πρέπει να τον ευχαριστήσεις γιατί εν μέρει είσαι αυτός που είσαι εξαιτίας αυτού του ατόμου. Απεχθάνομαι όταν οι άνθρωποι κλαίνε. Χορεύουμε γιατί θέλουμε οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να κλαίμε με τον θάνατο, πρέπει να χαιρόμαστε για το άτομο που φεύγει».

Οι κηδείες την εποχή του κοροναϊού

Η Γκάνα όπως και οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχει χτυπηθεί κι αυτή από την επιδημία του κοροναϊού. Μέχρι στιγμής στην χώρα έχουν καταμετρηθεί 566 κρούσματα και οχτώ θάνατοι, ενώ η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις συναθροίσεις με περισσότερα από 25 άτομα. Η απόφαση αυτή όμως ήταν καταστροφική για την «βιομηχανία» των κηδειών.

Στις κηδείες της Γκάνα παρευρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι που τρώνε, πίνουν και χορεύουν τιμώντας τον νεκρό, ενώ η παράδοση ορίζει ότι όλοι θα πρέπει να κάνουν χειραψίες με τους συγγενείς του νεκρού. Ωστόσο τώρα οι οικογένειες θα πρέπει να αρκεστούν σε 25 μόνο άτομα να παραβρεθούν στην τελετή.

Τα γραφεία κηδειών της χώρας δηλώνουν ότι η απόφαση αυτή ήταν καταστροφική για τους ίδιους, όπως και για τις εταιρίες κέτερινγκ και τα καταστήματα με ρούχα για ειδικές περιστάσεις, όπως γάμους και κηδείες. Κάποια από τα μεγαλύτερα γραφεία κηδειών της χώρας προσπαθούν να βρουν βοήθεια στην τεχνολογία δίνοντας την δυνατότητα για τελετές με live streaming μέσω διαδικτύου, ωστόσο και πάλι αυτό δεν μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα.

«Μια πολύ σημαντική πλευρά της κηδείας είναι ότι φέρνει κοντά τις οικογένειες, οι οποίες ανταλλάσουν χειραψίες και αγκαλιές και θρηνούν τον νεκρό. Το άμεσο αποτέλεσμα από αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι οι οικογένειες δεν θα μπορούν να έρθουν σε επαφή. Είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ για γενιές και σίγουρα θα έχει κοινωνικό αντίκτυπο αναφέρει η Ναα Τσοτσόο Σογιόο, μια από τις Queen Mothers, μια οργάνωση για την ισχυροποίηση των γυναικών στη χώρα.