Πόσο πρέπει να κοιμόμαστε, μετά τα 50, για να μην θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας;


Μια έρευνα έδωσε απάντηση στο ερώτημα και προσέφερε συμβουλές για έναν ποιοτικό ύπνο που θα αναζωογονήσει σώμα και πνεύμα

Ο ύπνος βοηθά στην αποκατάσταση, την ξεκούραση και την αναζωογόνηση του σώματος και του νου. Δίνει στον εγκέφαλο τη δυνατότητα να καθαριστεί από τα απόβλητα, να επεξεργαστεί τις αναμνήσεις και βοηθά τη διάθεση, τη συγκέντρωση και το μεταβολισμό. Ο κακός ή ελλιπής ύπνος δημιουργεί κινδύνους τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχολογική μας υγεία.

Μια έρευνα στη Βρετανία κλήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα «πόσες ώρες ύπνου είναι ιδανικές για την υγεία μας;» αλλά και «ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από τον ελλιπή ύπνο;»

Η μελέτη της «PLoS Medicine» παρακολούθησε την υγεία και τον ύπνο περίπου 8.000 δημοσίων υπαλλήλων του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο για τις συνήθειες του ύπνου τους ενώ κάποιοι φόρεσαν και ρολόι που παρακολουθούσε τις λειτουργίες τους.

Ελέγχθηκε επίσης το ιατρικό ιστορικό τους, σε βάθος εικοσαετίας, για χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Η μελέτη λοιπόν αποφάνθηκε πώς όσοι κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο στην ηλικία των 50 ετών παρουσίασαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πολλαπλών παθήσεων από εκείνους που κοιμούνταν επτά ώρες. Ο λιγότερος ύπνος στην ηλικία των 50 ετών συσχετίστηκε επίσης με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, κυρίως συνδεδεμένο με τον αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Οι ειδικοί λοιπόν επιβεβαίωσαν αυτό που ουσιαστικά γνωρίζαμε και τόνισαν ότι επτά με οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ είναι ο ενδεδειγμένος χρόνος για σωματική και νοητική ξεκούραση και αποτελεί μια «ασπίδα» για την υγεία μας.

Οι κανόνες για έναν ποιοτικό ύπνο 

Έδωσαν επίσης μια σειρά από συμβουλές για ποιοτικό ύπνο:

-Ας κουραστούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένοντας απασχολημένοι και δραστήριοι αλλά να επιβραδύνουμε όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου

-Ας αποφύγουμε τις σιέστες κατά την διάρκεια της ημέρας

-Ας καθιερώσουμε μια καλή νυχτερινή ρουτίνα κι ας βεβαιωθούμε ότι η κρεβατοκάμαρά μας μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε και επιτρέπει τον ύπνο διαθέτοντας χοντρές κουρτίνες ή περσίδες συσκότισης, άνετη θερμοκρασία δωματίου και κλινοσκεπάσματα .

-Ας αποφύγουμε τα κινητά στο κρεβάτι. Το σκρολάρισμα στο κινητό μας πριν τον ύπνο δεν βοηθά.  

-Ας μειώσουμε ή ας εξαφανίσουμε την καφεΐνη και το αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου

-Αν δεν μας παίρνει ο ύπνος, ας μην το πιέζουμε ή ας μην απογοητευόμαστε - ας σηκωθούμε κι ας κάνουμε κάτι χαλαρωτικό για λίγο, όπως να διαβάσουμε ένα βιβλίο και μετά να επιστρέψουμε όταν νιώθουμε ότι νυστάζουμε

-Εάν εργαζόμαστε σε βάρδιες με δύσκολες ώρες, ας δοκιμάσουμε να κάνουμε έναν σύντομο υπνάκο πριν από την πρώτη μας βάρδια. Εάν δουλεύουμε τα βράδια, ας δοκιμάσουμε να πάρουμε έναν υπνάκο για να τα βγάλουμε πέρα και μετά ας πάμε για ύπνο νωρίς

Μιλώντας στο BBC o διευθυντής του Κέντρου Ύπνου του Σάρεϊ, καθηγητής Ντερκ-Zαν Ντάικ τόνισε για τα συμπεράσματα της έρευνας: «Αυτή η μελέτη ενισχύει το ότι ο σύντομος ύπνος δεν είναι καλός για εμάς. Γενικά, δεν είναι υγιεινό - αν και για κάποιους, μπορεί να είναι εντάξει. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί μερικοί άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο. Τι το προκαλεί και μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό; Ο ύπνος είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας του τρόπου ζωής σε κάποιο βαθμό».