700.000 δολάρια για τη διαβόητη πόρτα του Τιτανικού


 
Τελικά θα άντεχε και τον Τζακ; Τα πειράματα έχουν δώσει οριστική απάντηση

Είναι ίσως πιο πολυσυζητημένη πόρτα στην ιστορία της κινηματογραφικής (τουλάχιστον) ιστορίας! Από τότε που κυκλοφόρησε η ταινία «Τιτανικός» το 1997 έχει χυθεί πολύ… μελάνι στη συζήτηση σχετικά με το αν η «Ρόουζ» της ταινίας- ο χαρακτήρας που υποδυόταν η Κέιτ Γουίνσλετ- θα μπορούσε να κάνει λίγο άκρη ώστε να ανέβει και ο αγαπημένος της Τζακ- Λεονάρντο Ντι Κάπριο- στο κομμάτι της ξύλινης πόρτας που χρησιμοποιούσε ως σχεδία στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού. Η Ρόουζ δεν έκανε ποτέ στην άκρη και έτσι ο αγαπημένος της Τζακ πάγωσε μέχρι θανάτου μέσα στα νερά πριν έρθει η βοήθεια.

Τώρα ένας τυχερός που είχε στη διάθεσή του 663.442 ευρώ (718.750 δολάρια) ώστε να αποκτήσει την εν λόγω πόρτα σε μια δημοπρασία της Heritage Auctions θα μπορέσει να κάνει μόνος του το πείραμα! Ένας «τυχερός» διέθεσε αυτό το ποσό και πλέον η πόρτα του ανήκει!

Ένας ή δύο στην πόρτα

Η περιβόητη σκηνή διαδραματίζεται αφού ο Τιτανικός προσκρούει στο παγόβουνο και αρχίζει να βυθίζεται στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού. Ο Τζακ και η Ρόουζ, οι δύο νέοι που συναντήθηκαν στο πλοίο και ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα, καταλήγουν στα παγωμένα νερά, όπου καταφέρνουν να βρουν μια χοντρή πόρτα που είχε ξεριζωθεί από το πλοίο. Αυτό το κομμάτι ξύλου στην πραγματικότητα ήταν μέρος του πλαισίου της πόρτας από την είσοδο του σαλονιού της πρώτης θέσης του σκηνικού του Τιτανικού.

Η Ρόουζ ανέβηκε πρώτη και στη συνέχεια προσπαθεί να ανέβει στην πόρτα και ο Τζακ. Ωστόσο παρά την προσπάθεια, αυτός δεν μπορεί να ανέβει καθώς η πόρτα βυθίζεται όταν δέχεται και το δικό του βάρος. Έτσι, ο Τζακ αποφασίζει να ανεβάσει την αγαπημένη του στην πόρτα θυσιάζοντας την ζωή του. Όταν τελικά έρχεται η βοήθεια, η Ρόουζ είναι ζωντανή ενώ ο Τζακ έχει παγώσει μέχρι θανάτου μέσα στο νερό.

Από τότε που κυκλοφόρησε η ταινία, το ερώτημα για το αν η πόρτα είχε χώρο και για τον Τζακ συζητήθηκε όσο λίγα. Όταν μάλιστα το διαδίκτυο μπήκε στη ζωή μας, ολόκληρα φόρουμ και συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφιερώθηκαν στο θέμα με πολλούς να υποστηρίζουν ότι αν η Ρόουζ είχε κάνει λίγο στην άκρη θα είχε σωθεί και ο Τζακ.

Μάλιστα, και η γνωστή εκπομπή «Mythbusters» του Discovery Channel είχε αφιερώσει ένα επεισόδιό της στο θέμα. Οι… ερευνητές είχαν καταλήξει μετά από πειράματα στο συμπέρασμα ότι ο μόνος τρόπος για να σωθούν και οι δύο θα ήταν να δέσουν το σωσίβιο της Ρόουζ στο κάτω μέρος της πόρτας. Έτσι, θα μπορούσε να στηρίξει τόσο την Ρόουζ όσο και τον Τζακ.


Ο Τζακ έπρεπε να πεθάνει

Στο θέμα είχε πάρει θέση και ο ίδιος ο σκηνοθέτης της ταινίας Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος είχε τονίσει στο παρελθόν ότι ο Τζακ «έπρεπε να πεθάνει». Παρ’ όλα αυτά όμως, επειδή η συζήτηση δεν σταματούσε, ο Κάμερον αποφάσισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους μια και καλή.

Έτσι, το 2022 αποκάλυψε ότι είχε κάνει ο ίδιος το δικό του πείραμα «για να αφήσουμε επιτέλους το θέμα στην άκρη μια και καλή και να ξεμπερδεύουμε με αυτό», όπως είχε πει.

Μιλώντας στο Postmedia αποκάλυψε ότι με τη βοήθεια ενός ιατροδικαστή ειδικού στην υποθερμία και μιας μεγάλης ομάδας είχε αναλύσει το θέμα με μια σειρά από πειράματα.

Όπως είχε πει, για τη μελέτη τους έφτιαξαν την ίδια ακριβώς πόρτα με αυτή των γυρισμάτων, «πήραμε δύο κασκαντέρ που είχαν την ίδια σωματική μάζα με την Κέιτ και τον Λίο και τοποθετήσαμε αισθητήρες πάνω τους και μέσα τους και τους βάλαμε σε παγωμένο νερό. Τους εξετάσαμε για να δούμε αν θα μπορούσαν να επιβιώσουν με διάφορες τρόπους. Η απάντηση ήταν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μπορέσουν να επιβιώσουν και οι δύο. Μόνο ένας θα μπορούσε να επιβιώσει», είχε πει.

Εξάλλου, όταν μιλάμε για τέχνη και κινηματογράφο δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε μόνο με την στυγνή λογική της επιστήμης. Ο Κάμερον είχε πει ότι δεν είχε μετανιώσει καθόλου για τον θάνατο του Τζακ.

«Ο Τζακ έπρεπε να πεθάνει. Είναι σαν τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα. Η ταινία αφορά την αγάπη, τη θυσία και τη θνητότητα. Η αγάπη μετριέται με τη θυσία, πρόσθεσε.

Το πείραμα παρουσιάστηκε σε ένα ειδικό επεισόδιο του National Geographic για τα 25 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας με τίτλο «Titanic: 25 Years Later With James Cameron». Εκεί, τελικά ο Κάμερον ήταν λίγο πιο διαλλακτικός σχετικά με την θυσία του Τζακ.

Αφού, η ομάδα του Κάμερον δοκίμασε όλους τους τρόπους για να σωθούν και οι δύο με την βοήθεια της πόρτας, διαπίστωσε ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν η Ρόουζ και ο Τζακ να ισορροπήσουν έτσι ώστε το πάνω μέρος του σώματός τους να παραμείνει εντελώς έξω από το νερό. Όμως, δεν θα είχαν κανένα όφελος αν προσπαθούσαν να ανέβουν μαζί στην πόρτα γιατί θα τους έκανε να μην ισορροπούν και να τρέμουν λιγότερο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν στο πείραμα ότι αυτό το έντονο τρέμουλο θα επέτρεπε στον Τζακ να εξοικονομήσει καλύτερα τη θερμότητα. Όσο έτρεμαν και οι δυο τους, με το στήθος έξω από το νερό ακουμπώντας στη σχεδία, ο Τζακ και η Ρόουζ θα μπορούσαν να αντέξουν αρκετά για κάποιες ώρες, σύμφωνα με τον Κάμερον.



«Πραγματικά έμαθα κάτι ενδιαφέρον εδώ. Όταν τρέμεις έντονα μέσα στο παγωμένο νερό, χάνεις θερμότητα πολύ γρήγορα. Όμως, αν τρέμεις έξω από το νερό στον αέρα, στην πραγματικότητα αυτό σε βοηθά και χάνεις πιο αργά τη θερμότητά σου», ανέφερε ο Κάμερον στο ντοκιμαντέρ.

Πάντως, ο Κάμερον τόνισε ότι παρόλο που οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Τζακ θα μπορούσε να τα έχει καταφέρει μέχρι να φτάσει η σωσίβια λέμβος με βάση αυτό το τελικό σενάριο, ο Κάμερον τόνισε ότι ο Τζακ και η Ρόουζ στην ταινία δεν είχαν την πολυτέλεια να γνωρίζουν πολλά για την υποθερμία και πώς να την αποτρέψουν.

«Τελική ετυμηγορία: Ο Τζακ μπορεί να είχε ζήσει, αλλά υπάρχουν πολλές μεταβλητές, όπως πόσο χρόνο θα χρειαζόταν η σωσίβια λέμβος για να φτάσει εκεί», λέει ο Κάμερον. «Σε ένα πείραμα σε μια δεξαμενή δοκιμών, δεν μπορούμε να προσομοιώσουμε τον τρόμο, την αδρεναλίνη, όλα τα πράγματα που λειτουργούσαν εναντίον τους. [Ο Τζακ] δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που γνωρίζουμε σήμερα για την υποθερμία. Δεν πρόλαβε να κάνει ένα σωρό διαφορετικά πειράματα για να δει τι λειτούργησε καλύτερα».


Ωστόσο, και πάλι ο Κάμερον δεν άλλαξε την άποψή του για τη σεναριακή του επιλογή:

«Η επιβίωση του Τζακ μπορεί να του κόστισε τη ζωή, αλλά υπάρχει ένας κώδικας ιπποτισμού που είχαν οι άντρες εκείνες τις μέρες. Προσθέστε σε αυτόν τον ατομικό του χαρακτήρα: είναι ερωτευμένος μαζί της, μια μεγάλη επική αγάπη που απαιτεί την θυσία του εαυτού. Νομίζω ότι η σκέψη του ήταν: ‘Δεν πρόκειται να κάνω κάτι που θα τη θέσει σε κίνδυνο’. Κι αυτό είναι 100 % στον χαρακτήρα του Τζακ».

Ωστόσο, ο Κάμερον όπως είχε πει θα άλλαζε ένα μόνο πράγμα: «Με βάση αυτά που γνωρίζω σήμερα, θα είχα κάνει τη σχεδία μικρότερη, ώστε να μην υπήρχε αμφιβολία [ότι έπρεπε να πεθάνει]».

Τουλάχιστον έτσι θα μας είχε γλιτώσει από όλη αυτή τη συζήτηση που κρατά δεκαετίες!